Inca de la cele mai fragede varste, ne este explicat in diferite moduri despre importanta pe care igiena orala o are asupra starii generale de sanatate. In timp, constientizam faptul ca o dantura sanatoasa reprezinta defapt una dintre cele mai bune carti de vizita ale noastre. Intretinerea corespunzatoare a danturii este un proces ce merge mult mai departe de periajul zilnic, de aceea foarte multi pacienti din comoditate sau din teama de stomatolog, amana vizitele regulate la stomatolog. In acest articol, ne vom indrepta insa atentia asupra unor greseli destul de frecvente pe care le fac pacientii in general atunci cand vine vorba despre ingrijirea danturii.
Desi in general pacientii sunt constienti de faptul ca majoritatea problemelor dentare aparute isi gasesc solutia in cabinetului medicului stomatolog, cu toate acestea, multi aleg sa amane vizitele pana in momentul in care problemele devin cu adevarat „apasatoare”. Iata asadar 3 greseli frecvente pe care este de dorit sa le eviti in procesul de ingrijire al danturii.
Nu periezi dintii suficient
Chiar daca de cele mai multe ori suntem pe graba si avem tendinta de a ne spala pe dinti doar pentru a improspata respiratia, este important de intels faptul ca un periaj incorect si insuficient nu aduce aproape niciun beneficiu sanatatii danturii. Expertii in domeniu recomanda un periaj de cel putin 3-4 minute, astfel incat sa fie indepartata cea mai mare parte a placii bacteriene care se depune pe suprafata dintolor. Adu-ti aminte mereu de faptul ca un periaj insuficient nu poate preveni aparitia cariilor. Putem adauga la acest capitol si utilizarea unei periute nepotrivite sau a unei paste de dinti slabe calitativ.
Amanarea vizitei la stomatolog
Anumite probleme dentare pot fi mai putin vizibile pentru noi, mai ales daca vorbim despre stadii incipiente. Din acest motiv, este recomandat sa renunti la toate scuzele clasice atunci cand situatia impune sa faci o vizita medicului stomatolog. Dincolo de faptul ca acest lucru te poate scuti de diferite probleme serioase la nivelul danturii, este vorba despre o decizie responsabila pe care poti sa o iei pentru sanatatea danturii tale. In prezent, cabinetele medicale utilizeaza tehnologii de ultima ora, ceea ce inseamna mai putin disonfort pentru pacient, indiferent ca este vorba despre carii dentare, traditionalul implant dentar sau orice alta procedura stomatologica.
Nu ai un stil alimentar potrivit
Asa cum spuneam in inceputul prezentului articol, ingrijirea danturii este un proces ce merge mai departe de clasicul periaj dentar. Pe langa acest lucru, concomitent un stil alimentar potrivit este mai mult decat benefic sanatatii danturii. Stim cu totii ca anumite vicii precum alcoolul sau fumatul pot avea in timp repercusiuni destul de grave asupra sanatatii intregului organism, nu doar a danturii. La toate acestea, am putea adauga si excesul de zahar, un produs pe care il consumam de multe ori peste limite, stiind totusi ca sta la baza aparitiei cariilor. Astfel, un stil alimentar echilibrat (consum regulat de fructe si legume) si fara excese, te poate ajuta sa ai o dantura impecabila.