Cred ca numai este nici un secret ca tinerii de azi isi petrec foarte mult timp pe retelele sociale, iata ce trebuie sa stii ca parinte. In ultimii ani retele sociale ca Instagram, Facebook, Snapchat, YouTube s-au dezvoltat foarte mult, iar tinerii de azi isi creaza conturi pe aceste retele de la varste inca fragede as zice.
Poate te-ai intrebat ce fac tinerii pe aceste retele, ei bine cam aceleasi chestii ca noi astia mai mari, vorbesc intre ei, se pun la curent cu noutati, isi fac prieteni noi.
Exista avantaje?
Este foarte important ca tinerii sa fie sociabili, asta ajuta la dezvoltarea psihica, insa in realitate ar fi preferat sa nu o faca numai in mediul online. Prezenta online si intereactiunile cu prietenii sai il va ajuta sa-si dezvolte abilitatile de relationare si de comunicare.
Dese ori tinerii sufera de singuratate si sunt coplesiti de gandul ca ei nu sunt intelesi, in retele sociale sunt insa in largul lor, isi vor crea legaturi cu alti tineri cu care impartasesc aceleasi obiceiuri si sunt pe aceiasi lungine de unda.
Membrii din retele sociale provin din toate colturile lumi si apartin altor culturi, asta ii va ajuta pe adolescenti sa devina mai toleranti cu cei diferiti de ei.
Sunt riscuri?
Exista foarte multe riscuri, haideti sa luam primul si cel mai negativ impact pe care retelele sociale il pot avea asupra adolescentilor dar si a adultilor. Atunci cand pretrec prea mult timp in mediul online risca sa isi neglijeze celalalte obligatii, in plus pot aparea probleme in viata reala de zi cu zi.
Tinerii au tendinta sa mearga tarziu la culcare, in plus daca stau si pe telefon exista toate sansele sa nu se odihneasca cum trebuie si vor deveni nervosi si recalcitranti. Ideal este ca 2-3 inainte de culcare sa numai foloseasca telefonul sau calculatorul, asta este valabil si pentru adulti.
Acum razboiul intre ei s-a mutat online, de multe ori tinerii devin impulsivi si se cearta intre ei de la lucruri marunte. Se razbuna intre ei prin postarea de poze compromitatoare sau raspandind zvonuri rautacioase, chiar false. Aici fiecare tanar va reactiona in funztie de caracterul sau, unii devin violenti in viata reala, altii daca sunt hartuiti se inchid in ei si sufera ajungand chiar sa reguraga recurgă la alte gesturi necugetate.
Nu creati conturi sociale la copii, acestea pot fi abordati de persoane adulte cu intentii rele. Specialistii spun ca de obicei aceste persoana folosesc profile false si stiu foarte cum sa abordeze pe cel mic ca sa cedeze.
Ce trebuie sa faci tu ca parinte
Ei bine pentru ca ideal ar fi sa le respectam intimitatea si nu incercam sa le citim mesajele de pe retele sociale, cel mai bun lucru care ne ramane de facut este sa le urmarim comportamentul. Adolescentii isi schimba oricum comportamentul, insa daca devine trist, nu vorbeste cu voi, este deprimat si pare sa se desconsidere fata de altii incearca sa stai de vorba cu el, abordand un ton bland, incearca sa-l faci sa inteleaga ca si tu ai trecut prin varsta lui si ai idee ce probleme intampina.
Incearca sa-l faci sa inteleaga ca nu se rezuma totul online si ca poate discuta cu voi despre orice.
Ca o regula generala trebuie sa-i faceti sa inteleaga ca daca cineva ii vorbeste urat sau ii face propuneri nepotrivite voi trebuie sa aflati imediat pentru a gasi o solutie.
Tu esti modelul lui, incearca sa nu iti verifici mesajele la fiecare 5 minute, sa nu folosesti telefonul in timpul mesei sau inainte de culcare, tu esti cea mai potrivita pesoana sa-i arati ca timpul liber poate fi folosit si altfel.