Bolile nu sunt nicidecum coincidente. Pana si starile tipice racelilor sunt strans legate de evenimentele din viata noastra si nu neaparat de cele la care ne-am gandi in mod obisnuit (faptul ca am mancat ceva rece sau am umblat imbracati prea subtire, de exemplu).
Iar intelegerea acestor legaturi stranse sunt inceputul oricarei vindecari, spune Dr. Vanessa Youness.
Cercetatorii au descoperit ca exista doua faze ale bolii: faza conflictuala (activa) si procesul de vindecare.
Multi medici iau in considerare doar a doua etapa, fiindca este singura in care apar simptomele „negative” (in cazul racelii, vorbim despre nasul infundat, eventuala febra sau tusea).
In faza conflictuala (activa), organismul nostru reactioneaza la starea contradictorie cu care ne confruntam. Poate fi un eveniment nefericit din viata noastra (pierderea locului de munca, un divort s.a.m.d.) sau poate fi vorba despre o situatie stresanta (de exemplu, o perioada aglomerata la locul de munca). Indiferent daca vorbim despre un eveniment tragic sau o stare negativa generala, cert este ca in asemenea situatii organismul se afla intr-un continuu efort de „supravietuire”. El considera ca lupta constant cu ceva (conflictul) si isi poate epuiza resursele in incercarea de a face fata acestei situatii.
Imagineaza-ti ca alergi foarte tare. Pana ai senzatia ca nu mai poti. Ce se intampla apoi? Probabil te vei simti obosit si vei avea nevoie de apa sau mancare. Ziua urmatoare ai putea avea febra musculara din cauza faptului ca organismul incearca sa isi revina dupa efort. Cam asa se intampla lucrurile si dupa un eveniment stresant pe care corpul uman incearca sa il depaseasca.
Ce încearcă să ne transmită organismul prin boli? Exista doua feluri in care apare vindecarea.
Pe de o parte, se poate rezolva conflictul care a dus la activarea starii de „lupta”. De exemplu, atunci cand reusesti sa lamuresti lucrurile cu o persoana care te-a suparat sau repari in sfarsit masina a carei disfunctionalitate te-a stresat. Organismul simte ca ai rezolvat lucrurile pe plan emotional si revine singur la starea de echilibru.
Al doilea fel de vindecare apare atunci cand esti atat de epuizat de o stare conflictuala incat corpul depune armele si are loc un colaps fizic. Practic, propriul organism te obliga sa te odihnesti si sa iei masuri. Daca nu actionezi corespunzator, te vei imbolnavi iar si iar (chiar si fara sa iti dai seama). Iar pe termen lung pot aparea afectiuni grave.
Faza activa (conflictuala) poate fi in desfasurare chiar si in momentele in care ne simtim perfect pe plan fizic. Asa cum nu am ignora niciodata simptomele unui eventual atac de cord, nu trebuie sa neglijam nici anxietatea sau starile emotionale negative.
Da-ti silinta sa fii echilibrat pe toate planurile. Și incearca sa faci doar lucruri care iti fac bine! La inceput, ti se va parea foarte greu sau poate chiar imposibil, insa in timp iti vei da seama ca este singura cale sigura de a-ti pastra sanatatea!
La YOUness WELLness Clinic, fondata de Dr. Vanessa Youness, tot accentul in vindecari este pus pe psihosomatica oricarei afectiuni.