Hidroizolatia este esentiala in fiecare casa pentru a preveni deteriorarea structurii si formarea ciupercilor, care pot provoca boli respiratorii. Idealul este sa fie facuta inca din constructie, desi intretinerea trebuie intotdeauna efectuata.
Intreaga casa, de la acoperis pana la pereti si subsoluri, trebuie sa fie uscata pentru ca locuinta sa fie sigura si sanatoasa. Din acest motiv, este esential sa se includa in intretinerea casei verificarea petelor de umiditate sau a scurgerilor de pe pereti, podele si tavane.
In cazul in care exista acestea trebuie rezolvate cat mai curand posibil si pentru aceasta exista multe tipuri de sisteme de impermeabilizare. Iata cateva sfaturi despre ce se poate lua in considerare pentru a alege cea mai buna optiune pentru hidroizolatie.
Ce este hidroizolatia?
Este sistemul de izolatie rezistent la apa care este plasat in casa pentru a preveni trecerea apei in interior. Acesta poate fi compus din unul sau mai multe elemente care vor reusi sa anuleze scurgerile. Ele sunt realizate la exterior si in interiorul peretilor, podelelor si plafoanelor.
Avantajele hidroizolarii unei case
Atunci cand o casa nu are suficienta hidroizolatie, poate risca sa creeze o casa nesigura si nesanatoasa. Pe de o parte, umiditatea din interiorul casei poate duce la boli respiratorii grave.
Pe de alta parte, scurgerile in acoperis si in perete, pot deteriora structura, provocand o slabiciune in ea. Deoarece apa corodeaza si oxideaza metalele si putrezeste lemnul.
O casa nesanatoasa si o structura slaba vor afecta negativ valoarea proprietatii.
Deci, hidroizolatia unei case ofera urmatoarele avantaje:
- Cresterea valorii proprietatii;
- Locuinte mai sigure;
- Protejeaza structura;
- O casa mai sanatoasa;
- Protejeaza fundatia, obtinand o structura solida.
De ce ar trebui sa se hidroizoleze o casa?
Principalul motiv pentru care o casa ar trebui sa fie hidroizolata este prevenirea daunelor grave cauzate de umiditate asupra tavanului, podelei si peretilor. Apa care curge pe acoperis de exemplu, se va infiltra in casa daca nu sunt folosite solutii de hidroizolatii terase. Acest lucru inseamna ca in timp vopseaua de pe tavan si de pe suprafata peretilor se va deteriora, structura plafonului se va slabi si in cele din urma, in casa vor ajuge atat bucati din tencuiala cat si apa care se va prelinge pana pe podea si pe mobilier.
In cazul fundatiilor, apa din panza freatica are tot potentialul de a distruge o locuinta si de a o afecta dramatic. Odata ce apa ajunge in structura fundatiei, nu numai ca o va strica dar va pune in pericol intreaga casa, ceea ce nimeni nu isi doreste, cu siguranta. Avand in vedere toate acestea, recomandarea specialistilor este ca apa sa fie tinuta la distanta de peretii casei pentru cat mai mult timp astfel incat sa nu ii afecteze.
Pentru asta sunt folosite mai multe tipuri de hidroizolatie, asa cum este spre exemplu cea cu membrane, care va ajuta toate structurile sa fie mai sanatoase pentru mai mult timp. Cu ajutorul acestor hidroizolatii, casele vor fi intacte si sanatoase pentru perioade mai lungi.