Consumul de cafea scade riscul de carcinom hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer hepatic, cu aproximativ 40%. In plus, unele statistici indica faptul ca 3 cani pe zi reduc riscul cu cel putin 50%. Astfel se confirma mitul precum ca sanatatea si, in special, ficatul benefiaza in urma consumului de cafea. Efectul favorabil pe care il are cafeaua asupra cancerului hepatic poate fi mediat de prevenirea diabetului dovedita de cafea, un factor de risc cunoscut al bolii, sau de efectele benefice asupra cirozei si enzimelor ficatului.
Cercetatorii au realizat o meta-analiza a tuturor articolelor publicate din 1996 pana in septembrie 2012, iar in final, a 16 studii de calitate superioara, astfel analizand un total de 3153 de cazuri. Aceasta ancheta acopera o mare lacuna, deoarece ultima meta-analiza a fost realizata in 2007, iar de atunci au fost publicate informatii ale altor mai mult de 900 de cazuri de carcinom hepatocelular.
Contrar consistentei de rezultate din studii, de perioade de timp si de populatie, este dificil de stabilit daca asocierea dintre consumul de cafea si cancerul hepatic e intamplatoare, sau daca poate fi atribuita partial faptului ca pacientii cu boli digestive si de ficat si-au redus de buna voie si deseori doza de cafea bauta.
Principalele tipuri de cancer hepatic pot fi evitate, in mare masura, prin imunizarea impotriva hepatitei virale B, controlul transmiterii hepatitei virale C si reducerea consumului de alcool. In principiu, aceste trei masuri pot reduce numarul de cazuri de cancer hepatic cu 90% in lumea intreaga.
Cancerul la ficat este al saselea cel mai frecvent cancer in lume, si a treia cea mai frecventa cauza de deces determinata de cancer. Infectiile cronice cu hepatitele virale B si C sunt cauza principala a cancerului hepatic, alti factori inalti de risc includ consumul abuziv de alcool, tutunul, obezitatea si diabetul.