Apicultura are o istorie foarte indelungata, chiar mai indelungata decat ne-am putea imagina avand in vedere ca exista dovezi ca oamenii se ocupau cu cresterea albinelor inca din vremurile antice. Chiar daca in teorie lucrurile pot parea simple, apicultura este considerata a fi unul dintre cele mai dificile ramuri ale zootehniei, datorita faptului ca biologia albinelor este complexa. Cu toate acestea insa, daca iti doresti cu adevarat sa devii un bun apicultor, stilul de viata complex al albinelor nu ar trebui sa reprezinte un impediment in acest proces. Profitabilitatea unei astfel de afaceri depinde foarte mult si de investitiile facute, de modul in care este administrata, dar si in general de clima.
Intr-un secol in care oamenii incep a pune din ce in ce mai mult pret pe sanatate, putem spune ca produsele apicole se bucura in prezent de o popularitate foarte mare. Un exemplu foarte bun este acela in care oamenii aleg sa inlocuiasca clasicul zahar cu delicioasa miere pentru a indulci diferite lucruri pe care le consuma. Mai mult decat atat, inlocuirea zaharului, s-ar putea sa il surprinsa chiar si pe dentist. Iata asadar cateva aspecte esentiale ce trebuie puse la punct inainte de a deveni apicultor
Studiaza temeinic biologia albinelor
Inainte de a te gandi sa devii un bun apicultor, este imperios necesar sa te asiguri ca cunosti pana la cele mai mici detalii albinele si stilul de viata al acestora. Gasirea informatiilor nu ar trebui sa mai reprezinte o problema la ora actuala, avand in vedere ca exista numeroase carti si articole ce te pot ajuta in acest sens. In timp, pot aparea o varietate de situatii pe care trebuie sa le gestionezi rapid, fapt pentru care este esential sa fii cat mai bine informat, astfel incat sa alegi intotdeauna, ce tratament pentru albine eficient sa alegi sau unde sa amplasezi stupii pentru a-i feri de diferite schimbarile bruste de temperaturi, etc.
Investeste cu incredere in produsele necesare unui apicultor
Dincolo de o informare temeinica, un bun apicultor are nevoie concomitent si de o serie de produse specifice. Mai precis, este vorba despre stupii de albine, hrana pentru acestea, afumatoarele apicole, dar si centrifuga pentru miere. La toate acestea se adauga desigur si clasicul combinezon apicol, care sa iti asigure protectie atunci cand lucrezi la stupi. Tine cont de faptul ca un combinezon apicol nu reprezinta in nicio circumstanta un moft, ci o necesitate absolut stricta pentru protectia ta.
Investeste constant in mica ta afacere
Pentru a avea parte de o afacere de succes, este important ca in timp sa investesti cu incredere in micul tau bussines. Indiferent ca este vorba despre noile tehnologii, despre modalitati de promovare ale afacerii sau despre alte aspecte, investitiile reprezinta un pas important din evolutia oricarui business, iar apicultura nu face niciun fel de exceptie de la aceasta regula. Ianinte de a fi o afacere, apicultura este mai intai o pasiune, pentru ca fara dedicare si fara dragostea fata de albine, succesul intr-un domeniu precum apicultura este in general unul destul de limitat.