Trezirea o data sau de doua ori in timpul noptii este normala. Dar daca te trezesti de mai multe ori in timpul noptii sau daca nu poti sa te culci din nou, ar putea fi timpul sa incerci altceva.
La un moment dat, are sens sa te ridici din pat. Totusi, daca te ridici, nu-ti face griji – nu renunti la noapte. Inca ai nevoie de odihna, iar scopul tau este sa te intorci la culcare cat mai curand posibil.
Pentru a face acest lucru, iata cateva sfaturi utile pentru a va ajuta sa va intoarceti la somn dupa ce va ridicati din pat.
Cand sa te ridici din pat
Inainte de a te ridica din pat, incearca sa te culci din nou pentru inca 20 de minute. In timp ce stati acolo, incercati sa nu urmariti minutele. Ar putea fi util sa va ajustati ceasul digital pentru a face fata peretelui si sa opriti telefonul mobil, astfel incat sa nu verificati in permanenta ora.
Dupa ce a trecut timpul, este bine sa te ridici din pat. Daca nu puteti dormi, nu incercati sa faceti acest lucru, spune Michael Perlis, dr., Directorul programului de medicina comportamentala a somnului de la Universitatea din Pennsylvania.
„Problema cu a ramane in pat pentru o perioada apreciabila de timp este ca acest lucru intareste insomnia, fiziologic si psihologic”.
Ce sa faci dupa ce te ridici
Oricat de confortabil ar fi patul dvs., cel mai bine este sa va parasiti dormitorul cand va ridicati. Vrei ca creierul tau sa-ti asocieze dormitorul ca loc de dormit. ,,Daca esti treaz si o stii, te-ai ridicat din pat”, spune Perlis.
Incercati o activitate relaxanta, cu impact redus
Faceti ceva relaxant care va poate face sa va simtiti somnoros.
Activitatile care va pot ajuta sa va relaxati includ:
– Cititul
-Ascultand muzica
– Meditand
– Experimentarea cu tehnici de respiratie profunda
– Jucati un joc repetitiv (Sudoku este un pariu bun)
Alegeti ceva calmant si linistitor pe care l-ati putea face in orice moment al zilei.
Evitati ecranele puternic iluminate
Nu va bazati pe tehnologie – cum ar fi computerul, telefonul sau televizorul – pentru a va adormi. Aceste ecrane va pot pacali creierul sa ,,se trezeasca” si va pot ingreuna adormirea. Cel mai bine este sa tineti televizorul, computerul si telefonul oprite.
Evitati activitatile cu impact ridicat
Incercati sa nu faceti nimic care va va dezvolta si va face mai greu sa va adormiti.
Desi este posibil sa fi auzit ca te poti somnolenta prin exercitii fizice, nu este adevarat. Chiar si exercitiile fizice moderate va pot tine treaz noaptea.
Nu mancati si nu beti altceva decat apa
Mancand noaptea poate fi mai greu sa dormiti. Acest lucru se datoreaza faptului ca digestia incetineste atunci cand dormiti. Mancarea inainte de a va intoarce in pat poate provoca indigestie – s-ar putea sa va simtiti umflat, greata sau inconfortabil.
De asemenea, ar trebui sa va indepartati de cofeina. Daca sunteti sensibil la cofeina, nu beti nimic cu cofeina dupa pranz.
Nu beti niciodata alcool ca o modalitate de a adormi, spune Perlis. Acest lucru poate provoca insomnie de revenire – sau treziri dimineata devreme, unde va treziti prea devreme. De asemenea, poate duce la abuz de substante.
Cat timp ar trebui sa fiti din pat?
Uneori, este util sa alegeti o perioada din fata, fie ca este vorba de 30, 60, 90 sau 120 de minute, spune Perlis. Dar nu trebuie sa va obsedati de-a lungul timpului. Acest lucru poate fi contraintuitiv si va poate face sa va faceti mai multa anxietate in privinta trecerii.
Exista cateva exceptii de la sfatul de iesire din pat. Daca luati medicamente care va fac groggy sau daca aveti probleme de echilibru, este mai bine sa stati in pat din motive de siguranta.
Toata lumea are o noapte proasta din cand in cand, dar lucrul la obiceiurile tale de somn te poate ajuta.
Asigura-te ca:
– Mergeti la culcare si treziti-va la o ora obisnuita, chiar si in weekend
– Relaxati-va ultima ora a zilei facand activitati linistitoare, cum ar fi cititul
– Folositi-va patul doar pentru a dormi sau a face sex
– Evitati cofeina si alcoolul cu 5-6 ore inainte de culcare
– Asigurati-va dormitorul confortabil, intunecat si racoros
– Nu luati pui de somn in timpul zilei
Incercati asta timp de cateva saptamani si somnul dvs. ar trebui sa se imbunatateasca. Daca insomnia dvs. este cronica – adica aveti probleme cu somnul mai mult de 3 luni – este timpul sa sariti sfaturile si sa discutati cu un medic, spune Perlis. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a verifica orice motive medicale pentru insomnie, pentru a primi mai multe sfaturi de somn si pentru a vedea daca ar trebui sa consultati un specialist in somn.