Exista foarte multe informatii legate de stomatologie care circula in mediul online si offline, care pur si simplu nu sunt adevarate. In plus, s-ar putea sa ai preconceptii despre ceea ce este corect si rau in ceea ce priveste sanatatea dentara.
Demontand unele dintre aceste mituri, vei putea adopta o abordare mai proactiva a ingrijirii orale pentru a avea parte de un zambet cat mai sanatos si mai luminos.
Acestea fiind spuse, iata cateva dintre cele mai frecvente mituri despre sanatatea dentara, carora nu ar trebui sa le mai dai crezare:
Dintii mai albi sunt mai sanatosi.
Este important sa stii ca, daca nu ai dintii la fel de albi precum cei pe care ii vezi la modelele din reclamele pentru produsele de albire a dintilor, nu inseamna neaparat ca dintii tai nu sunt sanatosi. De fapt, supraalbirea dintilor cu tratamente fara prescriptie medicala poate fi daunatoare daca este utilizata gresit. Daca vrei un zambet alb si stralucitor, discuta cu medicul dentist despre tratamentele profesionale de albire.
Cu cat periezi mai tare, cu atat mai bine iti cureti dintii.
Daca partenerul tau te poate auzi spalandu-te agresiv pe dinti din camera alaturata, probabil ca te speli prea tare. Spalarea agresiva a dintilor nu este productiva si nu va ajuta la o curatare mai profunda. Mai mult, periajul prea dur poate duce la recesiune gingivala si la sensibilitate dentara. Medicii stomatologi recomanda utilizarea unei periute de dinti cu peri mai moi pentru a preveni aceste probleme. De asemenea, ia in considerare achizitionarea unei periute de dinti electronice, deoarece aceasta impiedica periajul agresiv.
Ata dentara nu este cu adevarat necesara.
Folosesti o periuta de dinti performanta si o pasta de dinti de calitate superioara, asa ca de ce trebuie sa te deranjezi sa mai folosesti ata dentara? Motivul pentru care medicul dentist iti tot repeta sa folosesti ata dentara este ca aceasta practica este vitala pentru o igiena orala buna. Particulele alimentare si placa pot fi depuse adanc intre dinti. Chiar si cu cele mai bune periute si paste de dinti, acestea pot fi greu de indepartat. Ata dentara, in schimb, curata bine spatiile interdentare, inlaturand orice placa si particula alimentara. Daca nu esti un fan al atei dentare, ia in considerare folosirea unui dus bucal.
Coroanele dentare sunt folosite doar pentru restaurare.
Aplicarea de coroane dentare nu se face exclusiv pentru a restabili functia dintilor, ci si pentru a restabili aspectul zambetului. Asadar, pe langa faptul ca te ajuta sa mananci si sa vorbesti corect, coroanele dentare iti readuc increderea in tine. Aceasta este una dintre procedurile dentare care ar putea imbunatati sanatatea si, in acelasi timp, stilul de viata al pacientului.