Fiecare sofer care isi doreste sa circule legal pe drumurile publice din tara noastra trebuie sa treaca inspectia tehnica periodica (ITP) pentru autoturismul pe care il conduce sau il detine. Efectuarea ITP-ului presupune in primul rand ca soferul sau proprietarul autoturismului sa detina documente precum asigurarea obligatorie in termenul de valabilitate, cartea de identitate a autovehiculului, cartea de identitate a proprietarului autoturismului si certificatul de inmatriculare in original. Toate aceste documente sunt necesare atunci cand mergi intr-o statie ITP sector 5 pentru efectuarea ITP-ului pentru autovehiculul pe care il conduci.
Inspectia Tehnica Periodica si Certificatul ITP
Certificatul de inspectie tehnica periodica vine sa completeze viza ITP. Aceasta procedura are rolul de a verifica starea tehnica a autoturismului si daca autovehiculul indeplineste toate cerintele tehnice pentru a putea rula pe drumurile publice. In situatia in care in urma verificarii tehnice toate cerintele sunt respectate, autoturismul va primi certificatul ITP.
Vorbim despre un document care are valabilitate pentru toate statele din Uniunea Europena, indiferent de statul unde este inmatriculat autovehiculul. Certificatul ITP este un document care contine mai multe rubrici.
Acestea se refera la numarul de inmatriculare al autovehicului, locul si data unde a fost realizat ITP-ul, numarul de kilometri din bord la momentul verificarii tehnice periodice, clasa unde este incadrat autovehiculul, evaluarea acestuia, data cand trebuie efectuata urmatoarea inspectie tehnica periodica, statia ITP unde a fost efectuata inspectia tehnica periodica si numarul regasit in baza nationala de date ITP pentru respectivul autovehicul.
Legislatia in vigoare prevede ca fiecare proprietar de autoturism sa efectueze obligatoriu inspectia tehnica periodica si sa respecte periodicitatea pentru efectuarea acestei verificari in functie de categoria unde este incadrat autoturismul respectiv. Exista inclusiv o lege din luna mai 2018 care prevede obligatia ca efectuarea verificarii tehnice la o statie ITP sector 5 revine persoanei care se afla in posesia certificatului de inmatriculare si nu detinatorului legal al autovehiculului.
Care sunt deficientele ce pot fi identificate la ITP?
Verificarile tehnice pentru orice autovehicul pot semnala o serie de deficiente ale autovehiculului. Complexitatea si gravitatea deficientelor vor influenta decizia cu privire la obtinerea sau nu a certificatului ITP. Categoria deficientelor minore nu influenteaza semnificativ siguranta autovehiculului si includ probleme precum uzura placutelor de inmatriculare, fisurile geamurilor, uzura oglinzilor, a pedalei de frana sau absenta capacului la rezervorul lichidului de frana.
Cea de-a doua categorie sunt defectiunile majore. Acestea pot pune in pericol siguranta autovehiculului sau ceilalti participanti la trafic. Deficientele acestea includ lipsa numarului de inmatriculare, problemele cu frana, absenta luminilor de frana, existenta unor reparatii necorespunzatoare la caroserie sau absenta suruburilor de siguranta la nivelul transmisiei.
A treia categorie sunt deficientele periculoase, acestea avand un risc direct si imediat pentru siguranta rutiera. Vorbim despre defectiuni grave din punct de vedere tehnic.
Daca la momentul verificarii tehnice a autoturismului intr-o statie ITP sector 5 sunt identificate deficiente minore, se obtine certificatul ITP. Pentru deficiente majore sau periculoase este nevoie de o noua inspectie tehnica in maxim 30 de zile de la momentul celei initiale.