Cunoscută și recunoscută pentru numeroasele sale beneficii, psihoterapia este definită ca un tratament psihologic foarte eficient. Într-adevăr, această terapie îți permite să vorbești liber despre partea intimă a vieții tale unui profesionist pentru a-ți putea depăși dificultățile și a-ți rezolva problemele.
Optând pentru ajutorul unui terapeut, pacientul își oferă într-adevăr posibilitatea de a găsi răspunsuri la diversele întrebări pe care și le pune, de a înțelege mai bine cum funcționează viața și mai ales de a se simți bine.
În acest sens, trebuie să știi că în Sibiu, s-a deschis cabinetul de psihoterapie – psihoterapiesibiu.ro, unde o găsești pe Anamaria Wagner, psihoterapeut integrativ care oferă diverse servicii în funcție de nevoile tale.
Dar ce este psihoterapia și cum funcționează?
Ce este psihoterapia?
Prin definiție, psihoterapia este un tratament folosit pentru a trata tulburările de comportament, tulburările psihice și toate celelalte probleme susceptibile de a provoca stres și suferință psihologică. Profesioniștii din domeniul sănătății care se bazează pe această practică sunt conștienți de beneficiile acesteia pentru pacienți. Și, după ce au urmat ședințe de psihoterapie, mulți pacienți au reușit să experimenteze schimbări în funcționarea lor comportamentală, cognitivă și emoțională. Într-adevăr, psihoterapia acționează asupra sănătății mintale a persoanei, precum și asupra personalității sale și a sistemului său interpersonal.
Cum functioneazã psihoterapia?
De remarcat că fiecare abordare a psihoterapiei are propriile sale specificități, deoarece nu toate au aceleași fundamente teoretice și nu folosesc aceleași metode sau aceleași instrumente. Pentru ca psihoterapia să fie eficientă, trebuie să-ți alegi terapeutul pe baza mai multor parametri. Acestea se bazează pe criterii precum aptitudinile terapeutului, încrederea pe care o inspiră prin postura și faptul de a se simți confortabil în fața lui în timpul ședințelor.
Tehnica potrivită este să înveți despre profesionist și despre mijloacele sale de a practica această terapie. Uneori, te vei confrunta cu mai multe feluri de denumiri precum psihoterapeut, psihiatru, psihoterapeut, psiholog, psihoterapeut integrativ…
Diferitele tehnici folosite în psihoterapie
Deși există multe forme de psihoterapie, putem distinge 4 abordări principale, aclamate de profesioniști. Dintre cele mai frecvente abordări, vom aminti: cognitiv-comportamentală, interpersonală, dinamic-analitică sau psihanalitică, umanistă (terapie existențială, terapie Gestalt).
Terapia cognitiv comportamentală
În general, această formă de terapie se realizează dintr-o observare a relației dintre emoții, gânduri și comportamente.
În primul rând, cercetătorii au devenit conștienți de aspectul comportamental în jurul anilor 1980. Studiile s-au concentrat pe obiceiuri, noile abilități și pe determinarea factorilor care influențează comportamentul. A doua etapă a fost orientată mai mult pe aspectul cognitiv, în special studiul legăturilor dintre emoții și gândire, cu scopul de a îmbunătăți starea emoțională. În sfârșit, ultimul pas se concentrează mai puțin pe tehnicile menționate mai sus și oferă contribuții care provin din metoda mindfulness.
Terapie interpersonală
O tehnică din anii 1970, psihologia interpersonală este frecvent utilizată pentru a trata problemele depresive. Experții care folosesc această terapie se concentrează pe îmbunătățirea comportamentului interpersonal pentru a gestiona dificultățile la nivel psihologic, cu adaptarea la situație și rolurile care apar.
Psihanaliza
Tratament dezvoltat de Sigmund Freud, psihanaliza este o tehnică bazată pe conținut inconștient. Ideea este că dificultățile pe care le întâmpini în prezent provin din conflictele pe care nu le-ai rezolvat în copilărie. Deci, terapia analitică lucrează cu interpretarea vorbirii pentru a înțelege influența acestor conflicte asupra vieții tale curente.
Terapia Gestalt
A doua mișcare terapeutică din lume, terapia Gestalt s-a îmbogățit de 70 de ani cu multe concepte și cele mai noi cunoștințe în domeniul neuroștiințelor. Include toate dimensiunile ființei (corporală, emoțională, mentală, existențială) și este interesată în primul rând de modul nostru unic de a fi în contact și în relație. Această terapie, care permite o transformare profundă și de durată, se bazează pe o însoțire foarte subtilă și singulară a oamenilor.
De ce este populară psihoterapia?
Dintre toate persoanele care apelează la psihoterapie pentru a-și trata dificultățile, se poate observa că 70% se simt mult mai bine după tratament. Optând pentru psihoterapie, vei urma un tratament care acționează asupra simptomelor tale și, pentru anumite abordări, și asupra funcționării tale, reducând riscul de recidivă ulterior.
Printre factorii care fac psihoterapia reușită se numără calitatea relației și alianța terapeutică făcută între pacient și terapeut.