Traim intr-o lume dinamica, in care totul in jurul nostru evolueaza cu o rapiditate iesita din comun. Chiar daca intr-o prima etapa acest lucru poate fi privit ca un aspect benefic pentru omul de rand, aceasta miscare rapida a lucrurilor face totul mult mai greu de anticipat. Spre exemplu, multe companii se vad puse in fata unor reale provocari atunci cand trebuie sa ia decizii de ordin financiar spre exemplu, astfel ca fara a analiza totul foarte bine in prealabil, o companie se supune din start unor riscuri. In timp pot aparea situatii in care o companie se vede nevoita sa stabileasca un parteneriat sau chiar sa solicite un credit bancar pentru a putea depasi anumite momente dificile de ordin financiar. De cele mai multe ori, in aceste cazuri, va fi nevoie de un raport de bonitate.
Un raport de bonitate reprezinta de facto un rating acordat unei companii de catre o institutie bancara, in functie de performantele financiare atinse de catre aceasta, dar si gradul de risc pe care aceasta il presupune atunci cand vine vorba despre returnarea creditului. Desi acest raport este utilizat in general de catre institutiile bancare, un raport de bonitate detaliat poate fi o modalitate foarte simpla de a analiza seriozitatea unui potential partener de afaceri. Iata asadar cateva moduri in care un raport de bonitate se poate dovedi mai mult decat util!
Solicitarea unui credit bancar
Una dintre cele mai comune situatii in care un raport de bonitate devine mai mult decat relevant este momentul in care o companie solicita unei institutii bancare un credit bancar. Nu mai reprezinta probabil niciun fel de secret faptul ca o institutie bancara nu va acorda niciodata credit unei companii, fara ca mai inatai sa isi ia cateva masuri de siguranta. Mai precis, banca nu iti va acorda niciodata credit daca nu va fi sigura ca ai posibilitatea sa il returnezi in timpul stabilit. Astfel, banca va apela la ajutorul unui raport de bonitate, in care vor fi regasite detalii relevante despre performantele financiare, despre datoriile fata de alte institutii ale statului, etc.
Gasirea cu usurinta a unui partener de afaceri serios
Stabilirea unui parteneriat de afaceri de durata este un proces ce implica multa analiza si seriozitate, de aceea, inainte de a lua orice fel de decizie, este recomandat sa se apeleze si la diferite rapoarte, cu ajutorul carora sa se creeze un profil al unui potential partener de afaceri. Spre exemplu, un raport de bonitate poate scoate cu usurinta la iveala datoriile pe care o companie le are fata de diferite institutii, lucru ce reprezinta un semn al unei companii mai putin serioase. Practic acesta iti permite sa intelegi imediat situatia unui partener, aspect ce va usura cu siguranta deciziile pe care le ai de luat in ceea ce priveste stabilirea unui parteneriat.
Poate un raport de bonitate fi imbunatatit?
Chiar daca acesta reprezinta in fond istoricul unei companii, el poate totusi fi imbunatatit in timp, prin achitarea restantelor, dar si prin pastrarea unor legaturi bune cu partenerii de afaceri si cu institutiile statului.