Câteva sfaturi pentru părinții ai căror copii au o relație dificilă cu mâncarea. Alimentația copiilor este un aspect care îngrijorează cel mai mult părinții. Din acest motiv, un copil care refuză să mănânce, o face în cantități foarte mici sau refuză foarte multe alimente, este o sursă de stres pentru aceștia și un semnal de alarmă.
Teama de unele carențe nutriționale îi face pe părinți care au copii cu o relație dificilă cu mâncarea să facă unele greșeli care se pot agrava și care pot perpetua situația.
Dar, dacă ai un copil care are doar anumite preferințe alimentare, care refuză să încerce noi savori și texturi, care mănâncă foarte puțin și cu care fiecare masă este o adevărată bătălie, nu te îngrijora. Iată câteva sfaturi care îți vor fi cu adevărat utile.
Nu fă presiuni asupra copiilor
Dacă vrei pune prea mult accentul pe alimentație și îi vei acorda o prea mare importanță, această problemă se va perpetua pentru mai mult timp. În acest caz, va trebui să adopți atitudinile pozitive și constructive de mai jos:
- Rămâi calm. Nu uita că poate este vorba despre o fază care va trece și că orice situația se poate rezolva atunci când ești mai calm.
- Nu deturna toate conversațiile din familie în jurul relației dificile pe care o are copilul cu mâncarea. Poate micuțul va asocia în mod negativ mâncarea.
- În momentul mesei, nu privi cu anxietate ce mănâncă copilul. Vei adăuga presiune și senzații neplăcute în momentul în care se mănâncă.
Favorizează o relație sănătoasă și naturală cu mâncarea
Prevenirea este cea mai bună modalitate în care poți evita ca un copil să aibă o relație selectivă cu mâncarea. De exemplu, îi poți implica în pregătire meselor, atât pe cei mici, cât și pe cei mari.
De asemenea, este extrem de important să fii extrem de răbdător și să propui ori de câte ori este nevoie noi alimente, fără să disperi, până când acesta le va accepta.
Fără amenințări, șantaj cu acești copii
Numeroși părinți se folosesc de tactici de recompensă sau de pedeapsă pentru a-i face pe copii să mănânce.
Dar, alimentația trebuie să fie un act natural și plăcut, nu ceva ce un copil face pentru o recompensă sau de teamă să nu fie pedepsit.
Încearcă să nu cedezi capriciilor copilărești. Este important să fii ferm și să nu cedezi capriciilor. Atunci când sare peste mese, nu este un lucru extrem de grav.