Din perspectiva unei femei, situatia poate parea diferita: exista multe motive pentru a justifica violenta impotriva ei si pentru a se convinge sa o lase asa cum este. Uneori, aceste motive nu au o baza reala si doar fac situatia din ce in ce mai lipsita de speranta. Alte motive sunt cu adevarat puternice, dar inca pot fi depasite. Sa ne uitam mai indeaproape la unele dintre ele.
1. Iti spui de multe ori ca se tempereaza foarte rapid, toata lumea se cearta, iar aceasta este o cearta comuna de familie. Justificand violenta impotriva ta, ii permiti de fapt, sa fii tratata asa. Numai tu poti decide ce este normal pentru tine si ce nu.
Sfat: Intreaba-te daca te doare, daca este infricosator, daca esti multumita in relatie si daca acest lucru este normal pentru tine. Iti doresti sa traiesti aceasta viata? Renunta la el.
2. Iti spui mereu ca va deveni mai bun, pentru ca se intoarce mereu la tine. Din pacate, pocainta nu este o garantie ca se va imbunatati. Exista un asa-zis „ciclu de violenta”, care se repeta din nou: in primul rand, bate; apoi se pocaieste si incearca sa iti ceara iertare, iti da flori, jura ca acest lucru nu se va mai intampla, iar femeia iarta. In acest moment, sotul si-a revenit, iar aceasta este perioada cea mai buna a relatiei, existand speranta ca totul va fi asa de acum inainte. Insa, dupa un timp, vinovatia sotului trece si ii este suficient cel mai mic motiv pentru a incepe din nou sa se comporte agresiv. O femeie cade intr-un fel de dependenta: incepe sa creada ca adevarata lui fata, sunt de fapt, acele perioade de pocainta iar bataile sunt ceva accidental.
Sfat: Trebuie sa intelegi un lucru: odata ce incepe sa te bata, el te va bate mereu, chiar daca isi va cere iertare si iti va jura ca a fost ultima data. Din pacate, numeroase studii confirma acest lucru.
3. Iti spui mereu ca proprii vostri copii au nevoie de un tata, asa ca trebuie sa suporti pentru ei. Copiii, desigur, au nevoie de un tata. Dar iubitor si de sustinere, nu care bate si umileste. Copiii care cresc in astfel de familii, si, in viitor, vor duce acest comportament in propria lor familie. Baietii devin ei insisi agresori, iar fetele vor crede ca toti barbatii sunt brutali si agresivi. Chiar daca violenta sotului nu se aplica copiilor, ei vad relatia dintre parinti. Chiar si copiii mici simt perfect ce fel de atmosfera domneste in familie.
Sfat: Fii atenta la copii: raceli constante, alergii, rezultate scolare slabe, neascultare, agresivitate, hiperactivitate, deoarece copiii reactioneaza la problemele din familie, mai ales in cazul in care aceste probleme nu sunt discutate in mod deschis.