Diabetul a ajuns la proportii epidemice in lume. Daca acesta ar fi o boala transmisibila, ar fi considerat in fapt o epidemie. In orice caz, este cu adevarat o criza.
Diabetul este clasificat in doua tipuri. In cazul diabetului de tip 1, organismul nu poate produce insulina necesara sa transforme zaharul si amidonul in energie, in timp ce, la diabetul de tip 2, diabeticii nu pot folosi eficient insulina produsa de corp.
O dieta sanatoasa s-a dovedit a fi cheia in lupta impotriva diabetului, iar studiile au aratat ca anumite alimente, in mod special, sunt eficiente in scaderea zaharului din sange. Acestea sunt:
Scortisoara
Un studiua descoperit ca unul, trei sau sase grame de scortisoara zilnic au scazut nivelul glucozei cu pana la 29%. In timp ce, rezultatele nu fost atat de impresionante in cazul unui alt studiu al unui test clinic pe baza aleatorie cu placebo. Astfel, cei care au consumat doua grame de scortisoara zilnic, timp de 12 saptamani au avut o scadere cu 8% a glucozei din sange, in timp ce, cei care consumau placebo, au avut o crestere a acesteia. Acest condiment obisnuit contine o substanta numita MHCP (methylhydroxychalcone polymer) care reinnoiesc capacitatea celulelor grase de a reactiona la insulina si inlatura glucoza. Expertii recomanda un sfert de lingurita sau o lingurita de scortisoara zilnic.
Otetul
Otetul este recomandat ca remediu popular pentru multe afectiuni, in special cel obtinut din mere. Cercetatorii sustin ca doua linguri de otet inainte de masa reduc nivelul de zahar la prediabetici cu 50%, iar la diabetici cu 25%. In plus, s-a descoperit ca, dupa un mic-dejun bogat in carbohidrati, consumul de otet de mere reduce nivelul de zahar din sange cu 34% la prediabetici, iar cu 19% la diabetici de tip 2. Otetul pare a avea efecte similare cu majoritatea medicamentelor pentru diabet.
Rodiile
Rodiile au fost mult timp fructe populare in Orientul Mijlociu si in India, dar isi raspandesc popularitatea in intreaga lume. Rodiile aduc multe beneficii sanatatii, de la prevenirea artritei pana la protejarea impotriva cancerului de prostata. In cazul diabetului, 170 de grame suc de rodii zilnic pentru 3 luni, scad riscul de ateroscleroza, cauza a 80% decesului la diabetici. Surprinzator, cercetatorii au descoperit ca zaharul din suc nu afecteaza nivelul zaharului din sange.
Migdalele
S-a dovedit ca o dieta bogata in migdale imbunatateste sensibilitatea la insulina, scazand in acelasi timp nivelul colesterolului LDL. Alte studii releva faptul ca 60 de grame de migdale zilnic pentru femei, si 85 pentru barbati, scad riscul de diabet si boli cardiovasculare.
Usturoiul
Timp indelungat folosit ca medicament traditional in multe culturi, usturoiul, de-asemenea, poate mari nivelul insulinei din sange. Studii, atat pe animale, cat si pe oameni, au aratat ca usturoiul regleaza si scade nivelul zaharului din sange. Alicina, substanta din usturoi, combina vitamina B cu tiamina (vitamina B1) si stimuleaza pancreasul in a produce insulina. Se recomanda un catel proaspat de usturoi de doua sau trei ori pe zi.
Merele
Un studiu recent arata ca doua portii de fructe pe saptamana, in special, mere, afine si struguri, reduc riscul de diabet de tip 2 cu 23%. Alimentele bogate in quercetin reduc riscul de diabet cu 20%, de exemplu merele, ceapa, rosiile, fructele de padure si zarzavaturile.
Ceaiul verde
Ceaiul verde ajuta la reglarea zaharului din sange. Acesta este un remediu simplu, ieftin de prevenire si intarziere a diabetului. Se recomanda 2-3 cani de ceai in fiecare zi.
Ciocolata
Flavonoizii din ciocolata neagra ajuta la combaterea rezistentei la insulina. Consumul a 100 de grame de ciocolata neagra zilnic accelereaza metabolizarea glucozei a corpului.
Produsele lactate bogate in grasimi
Acidul trans-palmitoleic, substanta prezenta in produsele lactate reduce riscul de diabet de tip 2. Se recomanda consumul a doua sau maxim cinci portii zilnic pentru a produce un nivel suficient de acizi grasi.
Dovleacul
S-au descoperit chimicale in dovleci care au ajutat cu succes la regenerarea celulelor pancreatice afectate. Celulele pancreatice produc insulina, regenerarea lor semnificand eventual eliminarea injectiilor cu insulina, sau reducerea drastica a cantitatii necesare de insulina. Compusii din dovleac ajuta astfel pacientii cu diabet de tip 1 si, pe viitor, posibil, si pe cei cu diabet de tip 2.