Schimbările majore prin care poți trece de-a lungul vieții îți provoacă și o cantitate mare de stres și anxietate. Cu cât ai parte de mai multe situații stresante, cu atât vei fi mai afectat din punct de vedere fizic și psihic, așadar, este recomandat să practici activitățile care îți aduc relaxare.
Când simți nevoia să te eliberezi de stresul acumulat după o perioadă dificilă și să scapi de îngrijorările pe care anxietatea ți le induce, încearcă să practici activitățile pe care ți le recomandăm mai jos. Cu ajutorul acestora vei reuși să te relaxezi și să privești lucrurile dintr-o perspectivă mai optimistă.
1. Citește cărțile preferate
Una dintre cele mai la îndemână activități care te poate relaxa și, în același timp, îți poate scădea nivelul de stres resimțit este lectura. Indiferent de genul literar pe care îl preferi, lectura nu trebuie să lipsească din programul tău zilnic. Totuși, dacă ești o persoană care citește în mod obișnuit, te poți folosi de anumite informații pe care le găsești în cărți de spiritualitate, cărți de dezvoltare personală sau din domeniul psihologiei pentru a descoperi noi moduri prin care să combați stresul, dar cel mai important, să depistezi cauzele care au condus la apariția stărilor negative. În plus, lectura unor cărți din aceste domenii îți oferă posibilitatea să te cunoști mai bine și să te dezvolți armonios.
2. Proiecte de lucru manual
Activitățile care implică lucrul manual, cum ar fi tricotat, croșetat, grădinărit, gătit etc se numără printre cele mai relaxante. Chiar dacă nu ești un expert în vreunul din aceste domenii, te poți folosi de cărți pentru a pătrunde tainele lucrului manual și pentru a găsi inspirația de care ai nevoie în realizarea diferitelor proiecte hand-made la care te gândești. Cu cât practici mai mult un hobby, cu atât vei reuși să te perfecționezi, iar lectura unor cărți din domeniul care te pasionează te ajută să dobândești informații noi și, în același timp, să te relaxezi.
3. Fii o persoană cât mai activă
Numeroase studii științifice au concluzionat că sportul este una dintre cele mai utile activități în ceea ce privește eliminarea stresului și a anxietății. În plus, când faci exerciții fizice îți determini creierul să se oxigeneze, ceea ce te ajută să-ți îmbunătățești capacitatea de concentrare și să ai o viață mai sănătoasă. Mișcarea fizică te ajută, de altfel, să ai și un somn odihnitor, ceea ce va contribui la o rezistență psihică mai mare împotriva stresului. Online vei găsi diverse materiale, scrise și video, care să te determine să fii mai activ.
4. Odihnește-te suficient în fiecare seară
Dacă nu dormi cel puțin 8 ore în fiecare seară, acest lucru poate avea urmări neplăcute, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic: poți experimenta stări de iritare, imposibilitatea de a te concentra sau pierderea interesului pentru activitățile care îți sunt pe plac. Așadar, odihna este foarte importantă inclusiv pentru eliminarea stresului și a anxietății. În plus, dacă meditezi câteva minute înainte să adormi, te vei relaxa și vei avea un somn odihnitor.
5. Petrece timp alături de persoanele apropiate
Atunci când te confrunți cu o perioadă stresantă, simpla companie a personelor care îți sunt cele mai dragi te poate ajuta să te relaxezi. În plus, să discuți despre ceea ce te îngrijorează cu cineva apropiat și în care ai încredere poate avea un efect terapeutic, întrucât, în urma discuției starea ta emoțională se va îmbunătăți. Când discuți cu cineva apropiat, care poate să te înțeleagă, găsești cel mai rapid rezolvarea pentru o problemă stresantă.
6. Ajută-i pe cei din jurul tău
Fie că alegi să asculți un membru al familiei care trece printr-o perioadă mai grea, fie că alegi să faci acte de voluntariat, să oferi ajutor semenilor tăi, oricare din aceste activități nobile te poate ajuta să te eliberezi de stres și anxietate.
7. Cere ajutor specialiștilor
În funcție de dificultățile pe care le întâmpini, dar și de nivelul de stres și anxietate pe care corpul tău îl resimte, poți apela la ajutorul specialiștilor care să te ajute să depășești orice perioadă mai dificilă. Fie că alegi să consulți un psihoterapeut, fie că te înscrii la workshop-uri de specialitate, este important să dedici timp activităților care-ți fac plăcere și care contribuie la un echilibru psihic și emoțional.