Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai populare metode de a te decide asupra unor cărți noi? Pandemia te impiedica sa mergi în librăriile preferate și nu știi cum sa alegi o carte, de la distanță? Am încercat sa facem un scurt sondaj și sa identificăm principalele metode prin care romanii, de orice varsta, fac cumparaturi în acest segment, la finalul anului 2020 și la începutul anului 2021. Am adaugat de asemenea și anumite criterii de care se folosesc cititorii pentru a “filtra” între opțiuni. Iată ce am descoperit:
- Autorul “face diferenta”
Dacă este un autor consacrat, alegerea este ușoară; în cazul în care tematica respectivei cărți recomandate se potrivește de asemenea intereselor cumparatorului, decizia este ca luată. Dar dacă scriitorul este unul mai puțin cunoscut în anumite cercuri? Atunci… cercetarea online ajută enorm de mult!
- Genul cărții sau tematica
Unii oameni nu vor citi niciodată un roman cu tematică creștină; alții nu sunt atrasi de biografii sau de mărturii; unii cititori nu “consuma” poezii sau cărți de istorie. Motivul? Poate pentru ca nu le înțeleg rostul, poate pentru ca au rabdarea necesara sau poate pentru ca au avut o experienta dezamagitoare în trecut cu unul din aceste genuri. Așadar, acest tip de filtrare inversa îi ajuta pe mulți cumparaturi sa ia deciziile, fie ca este vorba de lectura proprie sau de cadouri pentru cei dragi.
- Social Media
Pentru generatia tanara, rețelele de socializare au jucat și continua sa joace un rol extrem de important, chiar și astăzi. Nu puțini sunt tinerii care urmăresc pe Facebook, YouTube sau Instagram o serie de autori, trupe muzicale creștini, vorbitori, predicatori sau chiar biserici, în mod constant. Așadar, este normal ca atunci cand acestia lansează o carte, ea sa fie considerată o optiune demna de a fi luata in calcul.
- Recomandari
Studii de anvergura la nivelul tarii noastre au aratat ca dupa buget, al doilea criteriu de achizitie vine de la recomandarile celor ce ne sunt apropiati. Indiferent de tipul cumparaturilor, asa functionam. Astfel, acest lucru si in domeniul lecturilor. Preferam sa “economisim” timpul pentru cercetare daca cineva drag noua ne spune cat de mult l-a ajutat o anumita carte sau cat de mult i-a placut.
- Noutati
Foarte adesea, ne place sa “navigam” printre noutatile rafturilor sau sa rearanjam produsele unui magazin online in functie de acest criteriu. La fel facem si cand este vorba de carti. Daca ceva este din acest an, din aceasta luna, daca tocmai a fost lansat, suntem foarte predispusi sa cumparam. Aici intra atat traducerile unor carti scrise in limba engleza (sau alte limbi) cat si cartile scrise de autori crestini autohtoni.
Gaseste carti crestine noi in 2021 si pachete avantajoase de carti, in libraria online Goldbooks.ro!