Niciun proces de constructie nu poate fi imaginat fara o betoniera productiva si fiabila. Este convenabila si practica, rezista la sarcini mecanice puternice, iar mecanismul sau de lucru bine gandit va permite sa pregatiti o cantitate mare de amestec de beton sau mortar de inalta calitate in cel mai scurt timp posibil.
Multi parametri ai fluxului de lucru pe santier depind de alegerea corecta a unei betoniere. Prin urmare, este necesar sa alegeti o astfel de unitate cu o atentie deosebita, studiind o multime de materiale si primind sfatul expertilor cu experienta.
Ce este o betoniera
Functionarea oricarei betoniere se bazeaza pe prepararea unui amestec uniform si de inalta calitate datorita rotatiei tamburului. Rotirea mecanismului permite obtinerea unui rezultat optim de amestec, iar dimensiunea cuvei contribuie la cresterea volumului amestecului finit. Rotirea mecanismului se realizeaza datorita unei actionari electrice. O betoniera de prima clasa este proiectata pentru a optimiza fluxul de lucru pe santier, ceea ce face ca alegerea corecta a acesteia sa fie o parte esentiala a intregii intreprinderi.
Cum sa alegi o betoniera potrivita pentru munca ta si ce tip ar trebui sa fie preferat?
Tipuri de betoniere
In primul rand, merita sa studiem cu atentie caracteristicile si principalele tipuri de betoniere. Dupa principiul de functionare: gravitational sau fortat, principiul amestecarii betonului si mortarului apare in moduri diferite, in functie de tipul de agitator pe care il alegeti.
Acestea sunt:
- Betoniera gravitationala. Intregul principiu de functionare al unor astfel de model se bazeaza pe rotatia tamburului, ai carui pereti sunt echipati cu lame bine fixate. La rotire, aceste lame ridica componentele (nisip, ciment si pietris impreuna cu apa), ridicandu-le si impiedicandu-le sa alunece de-a lungul peretilor interiori ai tamburului. Sub influenta gravitatiei, aceleasi componente cad si apoi procesul se repeta. Repetari multiple (sus-jos) permit atingerea unui nivel ridicat de omogenitate a amestecului materialului.
- Betoniera tip fortat. Aici totul se intampla invers. Tamburul este stationar, doar lamele din interiorul dispozitivului se rotesc. Trebuie remarcat faptul ca o astfel de unitate consuma mai multa energie electrica decat omoloaga sa gravitationala. Betonierele fortate sunt rareori cumparate pentru a efectua o cantitate mica de beton pe parcele mici de uz casnic. Dar cele gravitationale sunt ideale pentru munca profesionistilor in constructii.
Sfaturi utile
La ce ar trebui sa fiti atenti atunci cand alegeti o betoniera? Trebuie sa acordati o atentie deosebita urmatorilor parametri:
Volumul tamburului. Volumul betonierei, adica dimensiunea vasului sau, joaca un rol important atunci cand alegeti un model pentru uz privat. Pe santierele mici, modelele cu un mixer mic sunt mai convenabile. Dimensiunea optima este de 125 de litri. Pentru lucrari mari, sunt adesea alese modele cu un volum mare al tamburului: 200 si chiar 300 de litri.
Grosimea peretilor. Pentru a pregati o cantitate mare de amestec cu componente dintr-o fractie mare, este mai bine sa folositi betoniere cu pereti grosi ai tamburului. Sunt mai putin supuse uzurii, astfel incat pot rezista mult mai mult, fara a-si pierde functionalitatea. Pentru lucrarile cu un volum mic, puteti folosi modele mai ieftine cu pereti subtiri.
Volumul solutiei finite. Consideram ca volumul de beton / sapa / mortar la iesire este parametrul decisiv la alegere. De fapt, fiecare masina productiva distribuie 2/3 din dimensiunea bolului sau. De exemplu, cel mai popular mixer de 125 de litri ar trebui sa produca cel putin 80-85 de litri de beton la iesire. Pentru acei mesteri care isi pretuiesc timpul si comoditatea de a lucra, trebuie sa studiati cu atentie acest parametru. La urma urmei, exista modele foarte productive care dau betonului mai mult de doua treimi din volumul vasului (95-96 litri de la 125 litri al vasului), utilizarea lor fiind mai eficienta.
Materialul coroanei. Materialul din care este realizata coroana este important nu numai pentru calitatea amestecarii, ci si pentru resursa betonierei. Utilizarea materialelor de inalta calitate in productia unui anumit model va permite sa prelungiti durata de viata. O coroana puternica asigura amestecarea pe termen lung si de inalta calitate a materialelor grosiere. Cel mai bun material este fonta, extrem de rezistenta la uzura.
Puteti cumpara de aici https://www.gradenia.ro/ multe tipuri de utilaje utile pentru casa si gradina.