Nu sunt deloc rare situatiile in care iarna soseste mai repede decat preconizam, lucru ce ii ia prin surprindere pe foarte multi conducatori auto care nu si-au pregatit in mod corespunzator masinile pentru capriciile sezonului rece. Asa cum bine stim, iarna vine la pachet nu doar cu peisaje de poveste, ci si cu o serie de provocari pentru conducatorii auto care se vad nevoiti inca odata sa isi pregateasca in mod corespunzator masinile, dar si sa isi adapteze stilul de condus. Carosabilul aproape mereu umed sau gheata sunt aspecte ce pot crea probleme serioase chiar si celor mai experimentati conducatori auto, de aceea, pregatirile pentru iarna facute din timp, te pot scuti de numeroase batai de cap si chiar de amenzi usturatoare.
A fi un sofer responsabil inseamna a avea grija atat de propria masina, cat si de tine si de ceilalti participanti la trafic. Acest lucru presupune desigur o serie de lucruri simple, pe care orice sofer ar trebui sa le faca inainte ca sezonul rece sa se instaleze. Iata asadar cum este recomandat sa te pregatesti pentru sezonul rece!
Trecerea la anvelopele de iarna
Desi sanctiunile pentru lipsa anvelopelor de iarna se aplica doar in momentul in care pe carosabil se regaseste gheata sau zapada, un sofer responsabil ar trebui sa stie ca trecerea la penurile de iarna ar trebui sa se faca din momentul in care temperaturile raman constant sub valoarea de 7 grade Celsius. Acesta reprezinta un prim semn al iernii, iar daca nu iti doresti sa fii surprins de capriciile iernii, este recomandat sa faci trecerea de la anvelopele de vara la cele iarna, de indata ce temeperaturile raman scazute.
Inspectia tehnica a masinii
Probabil ca nu mai reprezinta niciun fel de noutate faptul ca sezonul rece poate amplifica anumite probleme auto, fapt pentru care o inspectie tehnica inainte de sosirea iernii, poate reprezenta o decizie cat se poate de inteleapta. Componente precum bateria auto, vestitii rulmenti sau diferite lichide ale masinii, necesita o atentie mai sporita in aceasta perioada. O inspectie tehnica facuta la timp, te poate scuti pe termen lung de numeroase probleme ce neglijate, pot veni la pachet cu costuri destul de ridicate.
Inlocuirea lichidului de parbriz
Lichidul de parbriz pe care il utilizam in general in sezonul cald, nu este compatibil cu cel pe care ar trebui sa il folosim in sezonul rece, astfel ca este necesar sa il inlocuim cu unul special conceput pentru a rezista la temperaturi scazute. Daca acest lichid de parbriz ingheata, exista riscul distrugerii pompei de circuit. Mai problematic decat acest lucru insa este faptul ca daca se va intampla acest lucru, nu vei mai putea folosi spalatorul.
Produsele special concepute pentru conditiile iernii
Nu in ultimul rand insa, este recomandat sa ai in vedere si achizitia de produse special concepute pentru conditiile din timpul iernii (daca nu dispui de ele deja) precum: un spray pentru inghet, un set de lanturi auto sau chiar si un sac cu nisip pe care sa il porti cu tine, in special daca te aventurezi pe drumuri necuratate.