Sursa foto: https://unsplash.com/photos/ihx1LdtnGXw
Un dedurizator de apa ar putea sa nu sune ca cel mai interesant produs pe care il poti cumpara. Cu toate acestea, merita sa cercetezi acest tip de sistem si sa decizi ce tip de produs va functiona cel mai bine pentru tine. Cele mai bune sisteme de dedurizare a apei pot oferi o apa potabila mai buna, o spalare mai buna pentru piele si haine si chiar pot preveni acumularea de calcar in electrocasnicele tale, ceea ce poate prelungi dramatic durata de viata a masinilor de spalat vase, incalzitoare, masini de spalat si chiar ceainice!
Ce sunt sistemele de dedurizare?
Aceste sisteme dedurizare a apei sunt o metoda de tratare care utilizeaza un proces de schimb ionic pentru a indeparta ionii de calciu si magneziu care cauzeaza duritatea – calcarul, in apa. Aceste sisteme functionand pe principiul schimbului de ioni, capteaza toti ionii din apa incarcata cu Ca si Mg, datorita rasinii incarcate cu sare.
Deoarece cantitatea de var pe care o poate contine poate fi ajustata, odata ce aceasta cantitate este umpluta, trebuie inceputa faza de regenerare. Apa purificata pura intra folosind presiunea punctului de intrare si intra in contact cu suprafata si rasina datorita difuzoarelor sistemului. Ca urmare a acestui contact, apa isi pierde duritatea si procesul este complet.
Cum functioneaza sistemele de dedurizare?
Desi dedurizatoarele de apa sunt amestecate cu filtre de apa, aceste sisteme sunt in esenta sisteme de schimb ionic. Este alcatuit dintr-un rezervor de rasina si are o rasina care ajuta la iesirea apei pure, separandu-se de ionii ei atunci cand apa dura intra in acest rezervor.
Citeste si: Cele mai importante lucruri de stiut despre sistemele de dedurizare
Pe langa faptul ca nu este o rasina naturala, aceasta rasina face posibila inlocuirea ionilor apei cu ionii pe care ii contine, datorita proprietatilor sale aniotice si cationice. Ionii de calciu si magneziu, care cauzeaza duritatea apei, se leaga de rasina, iar sodiul din rasina se incarca in apa.
Pe masura ce rasina este utilizata, aceasta devine saturata cu calcar, care este sursa duritatii, iar in acest caz nu nu este posibila inmuierea apei. In acest moment, rasina trebuie sa treaca prin procesul de regenerare pentru a o inmuia din nou. Procesul de spalare a acestei rasini cu o solutie salina, adica apa incarcata cu sodiu, se numeste regenerare. Aceasta solutie preia ionii incarcati de Ca si Mg si indeplineste cerintele de sodiu ale rasinii.
Tipuri de sisteme de dedurizare
Sistemele de dedurizare a apei sunt impartite in doua categorii principale. Acestea sunt numite sisteme de dedurizare a apei cu un singur rezervor si sisteme de dedurizare a apei in tandem cu doua rezervoare.
Deoarece capacitatea sistemelor cu un singur rezervor este putin mai mica decat cea a sistemului tandem, se recomanda, in general, utilizarea in locuri in care nu se consuma apa. Acest sistem, care poate fi utilizat cu usurinta in case, hoteluri si locuri de munca, este usor preferat de multi utilizatori. Sistemele de dedurizare a apei tandem cu o capacitate ceva mai mare constau din rezervoare duble si sunt preferate in zonele industriale unde consumul de apa este mai mare.