Cei mai multi dintre noi ne folosim mainile in fiecare minut fara sa ne gandim vreodata la asta. Dar cand suferi de sindromul de tunel carpian, te confrunti cu furnicaturi, amorteala, dureri si lipsa de sensibilitate in degete. Tratamentele precum administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectarea locala cu corticosteroizi si purtarea unei orteze pentru incheietura mainii pot fi utile, dar este posibil sa ai nevoie de o interventie chirurgicala daca boala este intr-un stadiu mediu sau avansat.
Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian apare din cauza presiunii nervului median in tunelul carpian. Acesta este un tip de neuropatie de compresie ce provoaca simptome precum amorteala, furnicaturi si durere in primele patru degete ale mainii. Cand nervul median trece prin incheietura mainii, traverseaza tunelul carpian, care este un pasaj ingust inconjurat de oase carpiene dispuse in arcada si de un ligament rezistent numit ligament carpian transvers. Prin acest tunel trec noua tendoane si nervul median. Uneori, ingrosarea tendoanelor sau a oricarei alte structuri face ca tunelul median sa se ingusteze, presand si iritand nervul median.
Sindromul de tunel carpian poate afecta una sau ambele maini (de regula, mana dominanta).
Cand este recomandata operatia de sindrom de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, ce va evolua spre agravare, fie ca acest lucru se intampla mai lent sau mai rapid. Lasat netratat, in timp, va duce la slabirea musculaturii mainii. Starea va continua sa se agraveze, ducand la necesitatea unei interventii chirurgicale.
Medicul iti va sugera o interventie chirurgicala in cazul in care:
- Ai purtat orteza pentru incheietura mainii, ai luat medicamente pentru durere si ai avut parte chiar si de injectii locale cu corticosteroizi, insa niciuna dintre aceste metode nu te-a ajutat;
- Durerea, furnicaturile si amortelile au devenit tot mai prezente si mai suparatoare;
- Iti este tot mai greu sa apuci lucrurile si sa efectuezi miscari fine cu mana afectata.
Este posibila operatia de sindrom de tunel carpian la ambele maini in acelasi timp?
Daca ai ambele maini afectate de aceasta boala, chirurgul de mana iti va recomanda interventie seriata la o distanta de doua saptamani. Prima mana operata va fi cea care este mai grav afectata.
In urma operatiei, va trebui sa respecti cateva indicatii oferite de chirurg. Va fi nevoie sa iti mentii ridicat membrul operat si sa porti o contentie elastica. Miscarea degetelor se face imediat dupa operatie, cu incarcare progresiva, in asa fel incat la trei saptamani sa iti poti folosi mana normal, in orice activitate.
Cu toate acestea, specialistii de la Vitta Clinic spun ca activitatile de forta pot fi reluate doar dupa doua luni, timp in care este posibil sa fie necesar un program de recuperare prin fiziokinetoterapie.