Home Relatii Iata care sunt ingredientele unei relatii reusite

Iata care sunt ingredientele unei relatii reusite

Iata care sunt ingredientele unei relatii reusite

Iubirea cu I mare este un sentiment, cel mai universal sentiment. Indiferent unde ne aflam, poate sa apara. Nu este insa important doar sa iubim, ci ca sentimentul acesta si sa persiste.

Iubirea are deci nevoie de trei ingrediente indispensabile: intimitate, pasiune si angajament. Ideal ar fi ca toate cele trei sa fie prezente in proportii echilibrate. Si acest lucru nu este deloc usor.

Primul ingredient – intimitatea

Intimitatea- empatia, increderea, comunicarea, atasamentul.. sunt lucruri destul de slabe sau putine la primele intalniri. In general, nu ne cunoastem si nu avem o rutina sau obiceiuri impreuna. Dar, putin cate putin, cu cat cuplul avanseaza, cu atat intimitatea se intensifica. Stim deja cum ii place partenerului sa isi bea cafeaua, stim cum ii place sa adoarma… la nasterea unui copil, intimitatea aceasta scade putin, dar se poate relua destul de repede. Trebuie sa fi intretinuta deoarece este esentiala in cadrul cuplului.

Al doilea ingredient – pasiunea

Pasiunea- exercitarea, magnetismul sau energia, este cea care poate evolua putin cate putin, la fel ca si o dependenta. La inceput, doar cand ne uitam la partener sau partenera putem simti un val imens de placere. Dar, pe masura ce lucrurile evolueaza, nu mai poate fi vorba despre acel Wow de la inceput. Se spune ca pasiunea incepe sa fie mai scazuta dupa cinci ani. Dar dupa 15 ani, incepe din nou sa fie din ce in ce mai intensa.

Cuplurile fara copii sunt cele care traiesc cea mai intensa pasiune. Dar si aici, totul tine de cultivarea pasiunii.

Al treilea ingredient – angajamentul

Adica aceasta dorinta de a mentine, de a intretine, orice ar fi, aceasta relatie pe termen lung. Atinge paroxismul la un moment dat, de exemplu, la momentul casatoriei si poate dura foarte mult, in ciuda trecerii anilor. Dupa al doilea sau al treilea copil este din ce in ce mai puternic. Evident, este mai slab daca cuplul se confrunta cu anumite dificultati.

Este foarte important deci sa stii cum sa echilibrezi cele trei ingrediente. Fiecare acorda valori diferite celor trei ingrediente in functie de contextul familial, de exemplul cultural si de propriile sale povesti de iubire. Pentru unii este angajamentul cel mai important, in timp ce pentru altii pasiunea este pe primul loc. Dar avem cele mai mari sanse de a fi un cuplu fericit daca vom avea cate putin din toate. Totul tine deci de echilibru, sa stim cum sa avem cate putin din toate.

Distribuie
Arată mai multe articole
Arată mai multe articole ale autorului Raluca
Mai multe articole din Relatii
Comments are closed.