Dacă ți-a fost vreodată excesiv de sete după un antrenament lung și obositor sau ai transpirat într-o zi caniculară, atunci este posibil să fi fost deshidratat. Deshidratarea apare atunci când nu bei suficiente lichide pentru a le înlocui pe cele pe care le-ai pierdut. Și, deoarece apa reprezintă mai mult de două treimi din corpul tău, orice pierdere de lichide poate afecta funcțiile normale ale corpului.
Am vorbit cu dr. Cristina Munteanu, stomatolog, despre deshidratare și despre legătura dintre aceasta și sănătatea orală și iată ce am aflat:
“Pierderea de lichide are multe cauze și consecințe, dar deshidratarea are un impact negativ asupra sănătății orale. Adeseori, am pacienți care vin pentru implant dentar și, din vorbă în vorbă, pur și simplu, recunosc faptul că nu beau apă suficientă. Chestiune aparent inofensivă, însă, gura uscată poate duce la o proliferare a bacteriilor și la un dezechilibru al PH-ului. Iar acestea sunt primele semne favorizante ale plăcii bacteriene, tartrului și gingivitei, boli care prefigurează afecțiuni mai grave, dacă, desigur, nu sunt tratate. Deci, deshidratarea chiar e…a big deal. De multe ori, gesturi mici precum a bea o gură de apă, pot avea un impact deosebit.”
Efectele deshidratării
Deshidratarea poate duce la apariția crampelor, epuizării sau insolației, problemelor urinare și renale, convulsiilor datorate dezechilibrului electrolitic și, consecință cea mai gravă posibilă, pierderea conștienței din tensiunii sangvine scăzute.
Consecințele deshidratării asupra sănătății bucale
Deshidratarea poate afecta, într-adevăr, și sănătatea dinților și a gingiilor. Conform Asociației Stomatologice Americane (ADA), saliva joacă un rol important în menținerea sănătății orale prin “spălarea” resturilor alimentare și a bacteriilor de pe dinți și gingii și prin neutralizarea acizilor bacterieni. ADA explică, de asemenea, că salivă furnizează dinților cu calciu, fosfat și fluor, acestea fiind mineralele care ajută la întărirea danturii. Deci, dacă eșți deshidratat și volumul de salivă scade, acest lucru crește riscul de uscăciune a gurii și de apariție a bolilor dentare. Gura uscata poate duce, de asemenea, la respirație urât mirositoare, afte bucale și infecții bucale.
Cum să-ți dai seama dacă eșți deshidratat
Simptomele deshidratării variază, în funcție de vârstă, iar setea nu este întotdeauna cel mai sigur indicator al nevoii de apă a organismului. Copiii mici și sugarii, de exemplu, pot da semne de deshidratare atunci când plâng fără lacrimi sau când scutecul nu a fost udat de peste trei ore. Gura și limba pot fi uscate, iar ochii și obrajii pot părea afundați. Iritabilitatea și apatia pot fi, de asemenea, semne de deshidratare. Și din cauza greutății corporale reduse, bebelușii se pot deshidrata chiar și cu pierderi ușoare de lichide.
Adulții pot urina mai puțin și pot avea urină de culoare închisă, nu doar sete excesivă. În plus, se pot simți amețiți, obosiți sau confuzi. Adulții cu afecțiuni de sănătate, precum ar fi diabetul și alcoolismul, sunt și mai susceptibili la deshidratare.
“E suficient să te uiți la un la copil care poartă aparat dentar și să vezi ce urmări poate avea deshidratarea pentru acesta – am observat din practică – cu cât un copil bea mai puțină apă, cu atât apar mai multe afte bucale în timpul tratamentului ortodontic.” – completează dr Munteanu.
Sfaturi pentru combaterea deshidratării
Consumul de lichide și alimente cu conținut ridicat de apă, precum ar fi fructele și legumele, poate ajuta la prevenirea deshidratării. Persoanele sănătoase ar trebui să-și folosească setea ca un ghid pentru a evalua cantitatea de apă de care au nevoie. Majoritatea bem mai multă apă când vremea e caldă și umedă, dar avem nevoie și de lichide suplimentare pe vreme rece, deoarece aerul rece este, adeseori și uscat.
“Rămân un avocat al prevenției și al educației orale. Cu cât eșți mai conștient și știi mecanismele sau cauzele care determina anumite afecțiuni, cu atât crește probabilitatea să fii mai atent cu sine. De exemplu, în cazul de față, dacă faci sport intens și regulat, ar trebui să începi să te hidratezi cu o zi înainte. Hidratarea în timpul și după antrenament este, de asemenea, importantă. Dacă faci sport mai mult de o oră, ia în considerare o băutură care include atât apă, cât și electroliți, care ajută corpul să rețină mai bine nutrienții critici. O regulă bună de urmat este să bei câteva înghițituri de apă, la fiecare 15- 20 de minute. Astfel, vei preveni apariția gurii uscate și implicațiile sale asupra sănătății orale. Așadar, luați în serios informațiile venite de la medicul stomatolog cu privire la sănătatea orală. Ajută.” – completează dr. Munteanu.