Pentru ca toți participanții la trafic să fie în deplină siguranță, este necesar ca autovehiculele să fie conduse, pe drumurile publice, doar de persoane apte să facă acest lucru. Prezența anumitor boli poate reprezenta un pericol pentru șoferul respectiv, pentru pasagerii mașinii pe care o conduce, dar și pentru toți cei aflați pe șoselele pe care el circulă.
Prin urmare, fiecare potențial șofer este examinat de medici de diferite specialități medicale, care garantează faptul că el este capabil să conducă fără a se pune în pericol pe sine sau pe oricine altcineva. Această procedură se aplică atunci când permisul de conducere este obținut pentru prima dată, dar și în momentul în care carnetul este schimbat deoarece a expirat, s-a deteriorat ori a fost pierdut.
În acest caz, trebuie să cunoști lista de acte necesare schimbare permis, care nu este foarte lungă, însă este esențial să nu îți lipsească niciunul dintre documentele respective.
Acre necesare pentru schimbare permis
În situația în care este necesară schimbarea vechiului document deoarece a expirat, s-a deteriorat, l-ai pierdut, ți-ai schimbat numele sau adresa, la Poliție trebuie depuse următoarele acte:
- fișa medicală auto eliberată de o clinică medicală acreditată;
- dovada achitării taxei pentru permis auto. Aceasta are valoarea de 89 de lei și se achită la Poșta Română, la Poliție sau la Trezorerie;
- cartea de identitate în original;
- permisul auto vechi în original, în cazul în care nu a fost pierdut sau deteriorat.
Nu există alte acte necesare pentru schimbare permis, spre deosebire de situația în care obții carnetul pentru prima dată. În schimb, este nevoie să te consulte medici având aceleași specializări, după cum urmează: medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie/chirurgie, neurologie și psihiatrie.
Acte necesare pentru prima obținere a carnetului de conducere
Pentru cei care abia urmează școala de șoferi și nu au mai deținut acest document, numărul de documente este mai mare, comparativ cu lista de acte necesare pentru schimbare permis. Aceasta cuprinde următoarele documente:
- carte de identitate sau buletin;
- fișa de școlarizare pentru obținerea permisului auto;
- adeverința de la medicul de familie în care să se menționeze dacă pacientul figurează cu boli cronice în evidența acestuia;
- în cazul bolnavilor de diabet de tip I, o scrisoare medicală de la medicul diabetolog în care să fie trecute diagnosticul, tratamentul și recomandarea dacă solicitantul este apt pentru a conduce;
- ochelarii de vedere, dacă este cazul.
În afară de aceste acte necesare pentru schimbare permis sau pentru obținerea acestuia în premieră, orice alte formulare prevăzute de lege, cu evaluările medicale corespunzătoare, se găsesc la recepția clinicii medicale acreditate.
După ce pacientul este examinat în mod corespunzător de medicii de specialitate, certificatul medical este încheiat în aceeași zi de către medicul coordonator al clinicii, astfel încât va avea ștampila instituției autorizate de către Direcția de Sănătate Publică și de Poliția Rutieră. Astfel, pacientul merge într-un singur loc și rezolvă problema birocratică într-o singură zi.
Asigură-te că ai asupra ta toată gama de acte necesare schimbare permis, iar reprezentanții clinicii se vor ocupa de toate celelalte detalii! Apoi, vei putea să te bucuri în deplină siguranță de experiența șofatului.