Îți amintești ce jocuri preferai când erai copil? Îți amintești dacă te jucai cu jucării de fete sau de băieți? Sau, dacă ești părinte al unuia sau mai multor copii, ești atent la jocurile lor, la jucăriile pe care le preferă? Sunt acestea caracteristice unui gen sau sunt neutre? Vom discuta în cele ce urmează despre modul în care jucăriile pot influența copiii, efectele putând fi remarcate chiar și la vârsta adultă.
Conform teoriilor dezvoltării cognitive a psihologului elvețian Jean Piaget, copiii învață interacționând cu mediul lor. Ei se maturizarea și dobândesc abilități importante prin aceste interacțiuni, iar jocul are un rol important în tot acest proces.
Între factorii care vor avea o influență puternică asupra formării și dezvoltării identității viitoare de adult a copiilor se numără:
- Jucăriile pe care copiii le au la îndemână
- Modul de joacă (de exemplu, competitiv sau cooperativ)
- Partenerii de joacă copii de același sex sau cu copii de ambele sexe)
Jucăriile și jocurile pot stârni chiar interesul copiilor pentru cariere viitoare și pot avea o influență semnificativă în construirea personalității, cât și a interacțiunii sănătoase și echilibrate cu membrii de același sex și de sex opus.
Jocuri și jucării pentru băieți
Deși nu există reguli fixe, iar copiiilor trebuie să li se permită să se joace cu orice jucării, dacă vrei să faci un cadou unui băiețel, te poți orienta spre cele mai apreciate tipuri de jucării. Între acestea se numără: mingi de diverse dimensiuni, jocuri video, jocuri de rol, figurine, mașinuțe, seturi de construcții.
Aceste jocuri și jucării conțin teme comune legate de definirea obiectivelor specifice și a definirii personalității. Ideea este de a depăși multiple provocări și pericole, simulate, teste de forță, îndemânare, concurență cu alte persoane sau personaje din joc pentru a câștiga un anumit control, performanță și abilități de coordonare. Succesul la sfârșitul jocului este măsurat prin recompense „tangibile”: o victorie, puncte, niveluri, medalii, un clasament.
Jocuri și jucării pentru fete
Multe jocuri și jucării sunt concepute pentru fete și folosite în principal de fete, cum ar fi case pentru păpuși, haine și costume pentru păpuși, jocuri de simulare pe computer, articole pentru casă și bucătărie, jocuri care conțin teme comune care se bazează pe relații, interpretarea rolului și comunicarea ca principal vector al socialului de cooperare.
Multe din așa-numitele jocuri „tradiționale” pentru fete nu au neapărat un „final” formal. Scopul jocului este procesul de interacțiune, comunicare și rezolvare cooperativă a problemelor.
După cum putem observa, în multe feluri, jocul copiilor este o „repetare” conștientă sau inconștientă a ceea ce văd în viața de zi cu zi. Diversitatea metodelor de joc, spre deosebire de respectarea stereotipurilor de gen, poate avea un impact semnificativ asupra identității generale a copiilor la vârsta adultă
Jocuri și jucării fără gen
În ceea ce privește dezvoltarea și maturizarea, există multiple avantaje în a oferi copiilor jucării și jocuri care nu sunt caracteristice unui gen. Între acestea se numără jocuri incluzive, puzzle-uri, blocuri de construcții, cum ar fi LEGO, marionete, instrumente muzicale, diferite truse pentru realizarea de lucrări artistice, seturi de magie, jucării științifice și medicale, mingi, activități sportive, activități legate de natura, care implică exerciții, muzică, dans, animale, jocuri imaginare și creative și, bineînțeles, jocuri de societate și multe altele.
Așadar, care sunt jucăriile potrivite și cum influențează ele copiii? Ei bine, sfatul nostru este să îi dai copilului oportunitatea de a experimenta jucării și activități cât mai diverse. Stereotipurile care spun că fetele trebuie să se joace cu păpușile, iar băieții cu mașinuțele sunt demontate de multiple studii și cercetări. Pentru a-și contura personalitatea și a dobândi încrederea în sine, este necesar ca un copil să descopere lucrurile care îl pasionează.
Pentru jucării pentru copii de toate vârstele, te invităm în magazinul online bekid.ro.