Home Lifestyle Se redeschid scolile în 8 februarie?

Se redeschid scolile în 8 februarie?

Majoritatea scolilor vor fi redeschise din 8 februarie, odata cu inceperea semestrului al doilea, iar masura va fi luata in functie de scenariul in care se afla fiecare localitate, a anuntat joi presedintele Klaus Iohannis. In ceea ce priveste redeschiderea universitatilor, decizia va fi luata de fiecare universitate.

Seful statului a precizat ca decizia va intra in vigoare daca pandemia evolueaza aproximativ la fel ca in ultimele saptamani. O decizie finala va fi luata in 2 februarie, cand la Palatul Cotroceni este programata o noua sedinta a presedintelui cu premierul Florin Citu, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Scolile vor urma sa functioneze fizic dupa cele trei scenarii din aceasta toamna, in functie de incidenta cazurilor in ultimele 14 zile la o mie de locuitori, respectiv ,,verde” (intre 0 si 1,5), ,,galben” (intre 1,5 si 3) si ,,rosu” (peste 3).

In scenariul verde, toate scolile se redeschid fizic.
In scenariul galben, vor merge fizic la ore copiii de gradinita, cei din ciclul primar si cei din anii terminali.
In scenariul rosu, merg la ore copiii de gradinita si cei din ciclul primar.

Daca intr-o localitate rata de infectare trece de 6, se intra in carantina si invatamantul se desfasoara online, a precizat Klaus Iohannis.

HotNews.ro a transmis VIDEO si LIVETEXT declaratiile presedintelui Iohannis (sursa – Administratia Prezidentiala):

Am avut pana adineaori o discutie foarte importanta cu premierul, cu ministrul Educatiei, ministrul Sanatatii si alte personalitati din domeniu. Tema discutiei a constat in: deschidem sau nu deschidem scolile pentru invatamantul fata in fata.

Si pot sa va comunic ca am ajuns – in unanimitate, cei care au participat la discutie – la o concluzie extrem de importanta. Incepand din semestrul II, adica dupa vacanta de o saptamana care urmeaza la inceputul lui februarie, deci din 8 februarie, cand incepe semestrul II, majoritatea scolilor se vor redeschide. Asta, evident, in conditiile in care pandemia evolueaza aproximativ la fel cum am avut evolutiile in ultimele saptamani. Asta insemnand: majoritatea scolilor se redeschid, elevii se intorc la scoala.

Se revine, practic, la sistemul descentralizat care tine cont de evolutia pandemiei din fiecare localitate.
In acest fel, in semestrul II, in localitatile care se incadreaza in asa-numitul scenariu verde, cu relativ putine cazuri, toate scolile se redeschid fizic, copiii merg la scoala.

In localitatile care se incadreaza in scenariul galben, adica sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimba in sensul ca merg in continuare la scoala, mai exact la gradinita si la scoala, copiii de gradinita, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, si copiii din clasele terminale – VIII, XII.

In cazul in care localitatea intra in scenariul rosu, continua pentru un timp sa mearga la scoala si la gradinita copiii de gradinita si de ciclu primar, dar ceilalti nu mai merg la scoala.
Deci, repet: scenariul verde – toti merg la scoala. Scenariul galben – gradinitele, clasele I-IV, VIII si XII merg la scoala, celelalte clase stau in on-line. Scenariul rosu, cand se depaseste numarul de 3, la inceput raman acasa copiii din clasele V-VIII si liceele, dar continua sa mearga gradinitele si clasele primare.

Atunci cand se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantineaza si toata lumea sta acasa, scolile se inchid, se merge in on-line.

Acestea sunt concluziile principale. Foarte pe scurt si despre universitati – avand in vedere ca fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luata la nivelul fiecarei universitati, avand in vedere autonomia universitara, insa, evident, dumnealor sunt liberi sa se alinieze la scenariul dupa care functioneaza si preuniversitarul.

Este foarte important de stiut ca toate aceste lucruri vor deveni realitate in masura in care situatia pandemica nu se inrautateste grav. Trebuie sa respectam restrictiile. Si apropo de restrictii, se schimba evaluarea pentru scoli, insa toate celelalte masuri raman in vigoare. Nu se schimba nimic altceva decat evaluarea pentru scoli.

In data de 2 februarie, inainte sa inceapa scoala, vom face tot impreuna o reevaluare a situatiei pandemice si decizia finala – repet, decizia finala – va fi luata pe 2 februarie.

Dar, inca o data, daca evolutia pandemiei va fi cum a fost in ultimele saptamani, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris.

Sursa hotnews.ro

Distribuie
Arată mai multe articole
Arată mai multe articole ale autorului Eduard
Mai multe articole din Lifestyle
Comments are closed.