Situata in partea inferioara a gatului, aceasta mica glanda esentiala are nevoi nutritionale specifice. Pentru a o “rasfata”, mizeaza pe alimentele sale preferate.
In forma de fluture, tiroida produce hormoni indispensabili: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). In momentul in care aceasta este disfunctionala, ansamblul organismului este afectat. Daca se “ambaleaza” putem vorbi despre hipertiroidie ceea ce inseamna ca metabolismul de baza creste (caldura, transpiratie, pierdere in greutate, anxietate). Daca este mai inceata se vorbeste despre hipotiroidie: incetinirea este generala (luare in greutate, lipsa tonusului).
Pentru a avea grija de aceasta glanda pretioasa, alimentatia trebuie sa fie proaspata, sanatoasa si echilibrata, cu o mentiune speciala pentru alimentele iodate.
Scoici si crustacee pentru iod.
Fara iod, tiroida nu poate fabrica hormoni. In momentul in care consumam un aliment bogat in iod, acesta trece in sange. Tiroida retine in jur de 20% si restul este eliminat de urina. Aportul alimentar trebuie sa fie deci suficient pentru a ne acoperi nevoile, adica in jur de 150mg pe zi la adult.
Cereal si drojdie de bere pentru seleniu.
Iodul are nevoie de oligoelemente pentru a actiona, incepand cu seleniul. Prezent intr-o mare cantitate in tiroida, participa la productia de hormoni T3 si T4. Daca se instaleaza o carenta, productia hormonala ajunge sa se diminueze. Lucru ce duce la aparitia nodulilor.
Surse bune: cereale integrale, drojdie de bere, nuci de Brazilia, fructe cu coaja, scoici, crustacee, fructe de mare, carne de iepure, paste integrale, carne rosie, ciuperci, paine integrala si leguminoase.
Stridii si paine de secara pentru zinc.
Un deficit de zinc in cazul persoanelor predispuse la aparitia unei afectiuni tiroidiene face doar rau deoarece zincul joaca un rol esential in formarea TSH-ului, acest hormon produs de hipotalamus pentru a declansa productia si eliberarea in organism a faimosilor hormoni tiroidieni T3 si T4. Conform unui studiu iranian, un supliment de zinc permite imbunatatirea functiei tiroidine. Surse: stridii, ficat de vita, paine de secara, fructe de mare, cacao fara zahar, carne de vita, seminte de susan, paine integrala, paine cu seminte, orez salbatic.
Alege bine zaharul.
Alegand in mod corect alimentele, in special cele care contin glucide (zaharuri), putem imbunatati considerabil functionarea tiroidei si sa atenuam simptomele legate de posibilele tulburari aparute (dereglarea apetitului, a temperaturii corporale). Obiectivul este acela de a evita agravarea simptomelor. De evitat sunt dulciurile, biscuitii industriali care ajung repede in sange si provoaca o stocare masiva a grasimilor. Opteaza pentru fructe si legume si pentru cereale integrale.