Odată cu răsăritul ecoturismului și cu nevoia aceasta crescândă pentru recuperarea după perioade lungi de stres într-un cadru originar (altfel zis, natural), au încolțit cabane, vile și corturi în cele mai retrase și înverzite locuri.
Astfel, îți prezint o listă de 11 cabane* din Transilvania care te scot dintre betoane, așezându-te fin în inima naturii.
*Ordinea în care apar cabanele este complet aleatorie. Sincer, fiecare are farmecul ei. Nu pot face un clasament.
Amfiteatrul Transilvania
Inspirând un aer de liniște totală, Amfiteatrul Transilvania este o dovadă de reziliență umană: extraordinara cabană aflată în mijlocul naturii. Este o simbioză între civilizație și natură.
În același ținut de basm, regăsești și restaurantul cu mâncărurile pe care le bine știi, de la slăninuța de porc cu ceapă, până tocănița cu mămăligă și colțunașii cu brânză sau cartofi. Pe lângă acestea, îți „potolești setea” cu băuturile lor de casă, poate o afinată sau o pălincă de prune, dar dacă vrei să îți însoțești platourile tradiționale cu ceva mai rafinat, Amfiteatrul Transilvania îți întinde o listă copleșitoare de vinuri din întreaga Românie.
Dacă ești în căutarea acelui acasă al copilăriei, rezervă-ți o odaie într-una dintre cabanele lor, cu un preț pornind de la 576 lei pe noapte.
Transylvania Log Cabins
Dacă nu mă-nșel, visul decurge în modul acesta:
Terasa descoperită nu te protejează nicicum de vântul de seară și nici nu îți împiedică priveliștea. Ești pe scaunul cu pernițe moi, înfășurată într-o pătură pufoasă, cu o cană de ceai care îți încălzește mâinile. Ai petrecut deja jumătate de oră testându-ți cunoștințele despre constelații. Începi să caști ușor, iar umărul soțului tău devine din ce în ce mai confortabil.
Până la urmă mergeți la somn, știind că a doua zi dimineață vă veți bea cafeaua pe aceeași terasă suspendată într-un copac din mijlocul naturii. Mirosul cafelei va umple întreaga căbănuță, iar cântecul păsărelelor va fi în surdină, cât vă planificați ziua.
Nu îți îngropa încă visul. Transylvania Log Cabins îl face realitate.
Există 4 unități de cazare, ceea ce face ca prețul pe noapte să varieze, pornind de la 211 lei pe noapte pentru Transylvania Tree House.
Veseud 11
Deși nu este ascuns în mijlocul pădurii sau pe un vârf de deal, Veseud 11 are o curte interioară care se întinde spre o pustietate blândă și proaspătă.
Spațiile oferite pentru cazare păstrează cu sfințenie aspectul caselor vechi. Ba chiar, vechea șură, folosită în trecut pentru păstrarea fânului, a fost transformată într-o sală de mese, unde stilul tradițional te încălzește, priveliștea te liniștește, iar mâncarea preparată de ei te îmbie.
Prețul pe o noapte de cazare pentru un adult, variază în funcție de unitatea de cazare, acestea pornind de la 240/noapte.
Cabana Șapte
La margine de râu. La poale de munți. Construită pentru „cei care iubesc munții, natura sălbatică și stilul scandinav”, Cabana Șapte ascunde satisfacția estetică oferită de un mediu aerisit într-o cabană cu gust minimalist.
Dacă traseele montane nu sunt ceea ce vrei de la o vacanță, cabana în sine este atât de cosy, încât a te bucura de interior și de curte nu sună deloc rău.
Prețul pe întreaga cabană pentru o noapte este de 250 euro în timpul săptămânii, pe când, în weekend, prețul crește până la 300 euro.
Casa Gabriela
De puține ori te gândești să alegi o cazare în locul alteia în funcție de proprietar, însă la Casa Gabriela lucrurile stau diferit.
Toți clienții pleacă de la această vilă cu o apreciere enormă față de Gabriela și revin tocmai datorită ei. Nu este de mirare că se întâmplă asta. Proprietara primește fiecare vizitator ca și cum și-ar întâmpina un prieten vechi, cu căldură, încântare, palincă locală și tot felul de gustări, care întăresc promisiunea unei vacanțe relaxante.
Unde mai pui că vila este înconjurată de 20 de hectare de liniștea pădurilor, care îngrădesc vizitatorii de vuietul lumii exterioare? Sau că la robinet curge apă de izvor? Sau că în curte ai propriul teren de sport? Sau că la 5 minute parcurse printr-o cărare privată se găsește lacul Colibița?
Prețul pentru două nopți de cazare pornește de la 285 de euro pentru 16 persoane. Toate acestea și celelalte minuni ascunse ale cazării de lângă lac sunt incluse în preț.
Raven’s Nest – The hidden village
Ceea ce consider să fie reușita incontestabilă a celor de la Raven’s Nest este crearea impresiei de sat, care, ascuns atâta vreme de evoluțiile culturale și tehnologice ale societății, a conservat esența spiritului românesc într-o formă aproape arhaică.
Dacă ești în căutarea unei experiențe complet autentice și, după definiția de dicționar, de ecoturism, căsuțele restaurate, mâncarea tradițională din restaurantul lor și priveliștea atotcuprinzătoare din „satul ascuns” sunt mină de aur.
P.S. Dacă nu știai deja, dacii liberi aveau o plăcere nebună de a privi filme sub cerul înstelat, așa că, pentru conservarea esențelor, Raven’s Nest pune la dispoziție un cinema în aer liber.
Prețurile pentru o noapte pornesc de la 140 de euro.
Cabana Bârlogu
Pentru prima dată în această listă nu o să scriu prea mult despre cabană (de fapt, nu o să scriu deloc), ci (ca toți care au scris despre acest loc) voi lăsa ca imaginile să comunice motivele pentru care merită o vizită.
Prețul de 3500 lei pe noapte nu pare atât de mare dacă întrunești un grup de 30 de oameni cu care să iei în asalt priveliștea asta delicioasă.
Akasha Wellness Retreat
O vacanță pentru refacerea energiei, pentru destinderea nervilor, pentru regăsirea sinelui, o astfel de vacanță poate fi experimentată în baza unui program. Consider că, deși holistică, abordarea celor de la Akasha este perfectă pentru asta.
Elementele care, aici, compun procesul de reîntregire a sinelui sunt natura, comunitatea, intimitatea, hrana sănătoasă și, dacă ești deschisă, yoga și meditația.
De la mersul desculț pe pământ, grădinărit și plimbări pe munte, până la saună, cursuri de gătit și multe altele, Akasha propune suficiente activități, cât să uiți unde ți-ai pus telefonul acum trei zile, când ai ajuns.
Ursa Mică Glamping Resort
Aflat la mijlocul drumului dintre cazarea care facilitează confortul și experiența de camping, care te lasă îmbrățișat cu natura, Ursa Mică Glamping Resort este locul unde îți găsești resursele pentru aventură.
Adormi și te trezești sub cerul liber, te odihnești în patul îmbrăcat în satin cu bumbac, folosești băile nelipsite de dezinfectant, de soluțiile demachiante și de bețișoarele de urechi și iei masa la restaurantul care păstrează o masă doar pentru cortul tău.
Cu prețuri pornind de la 250 de lei pe noapte pentru adulți, pe timpul zilei îți găsești propria aventură în sălbăticie sau urmând drumurile deja bătătorite, iar, pe timpul nopții, testezi granița dintre cazarea tipică și somnul în cortul din pânză.
Casa Glod
O apreciere mai profundă a caselor tradiționale românești și a tradiției în sine nu o să găsești nicăieri altundeva decât la Casa Glod. Alin Mușat, proprietarul, a recondiționat case țărănești păstrând cu fidelitate aspectul lor original.
Aici fac, deci, apel la cei în căutarea autenticității.
Obieceiuri și tradiții, munți de jur împrejur, căbănuțe mai vechi de 100 de ani, denumite „Muzeul” și „Școala”, păduri de fag și gorun, ulcele din lut și covoare cu motive tradiționale, mâncare la tuci din ingrediente locale (plus brânza de Glod și plăcintele făcute de gospodina familiei).
Experiența de turist în propria țară începe cu o vacanță la Casa Glod, cu prețuri pornind de la 250 de lei/noapte.
Casa Pescarului
Cu această căbănuță, o să închei articolul într-o notă intensă.
Cu această căbănuță, o să închei articolul într-o notă pozitivă despre turismul din România și despre opțiunile de cazare pe care le prezintă coclaurii românești. Cu această ultimă, dar nu din coadă căbănuță, conchid că există oaze de liniște și refacere, unde te vei simți „în afară”, dar unde îți vei regăsi interiorul.
Casa Pescarului nu este atât o vilă pescărească sau o simplă cazare la Colibița, cât este o dulceață de casă țărănească recondiționată, aflată fix pe malul lacului.
Uite care este ritualul obișnuit al vizitatorilor: la intersecția dintre luciul apei și grandoarea muntelui împădurit (care este de fapt puntea de legătură dintre cer și pământ) se află o bărcuță. Poți fi tu în acea bărcuță, absorbind soarele, ascultând tăcerea și inspirând ceea ce într-adevăr poate fi numit aer.
La întâlnirea înaltului cu profundul, începi să simți ceva. Simți că ți se face poftă… poftă pentru viață
Pornind de la două nopți, prețul pentru întreaga cabană este de 336 de euro.