Timiditatea poate să fie destul de dăunătoare dezvoltării armonioase unui copil. Din acest motiv, este important să îl ajuți să acționeze pentru a depăși blocajele.
1. Multă dragoste și răbdare
Dragostea pe care o ai pentru copilul tău este necondiționată: arată-i-o. Ai răbdare și încurajează-l să se deschidă către ceilalți. Datorită sprijinului și dragostei tale, vei reuși, încetul cu încetul, să-l scoți din carapacea lui. Dar amintește-ți un lucru: este esențial să-i respecți ritmul deoarece a pune presiune asupra lui ar fi contraproductiv.
2. Construiește încrederea în sine
Copilului timid îi este în general frică să nu fie judecat și respins de alții. Ajută-l să vorbească treptat. De exemplu, ar putea începe, la cină, prin a-și spune povestea sau să spună ce a făcut în ziua ce Tocmai a trecut, ce i-a plăcut și ce nu. Părinții, frații nu sunt prea intimidatori. Apoi, ar putea să-și comande masa singur la restaurant sau să răspundă la întrebările medicului. Te va surprinde în ziua în care va accepta invitația vecinului. De la succes la succes, el va câștiga încredere și anxietatea sa se va disipa în cele din urmă.
3. Activități de stimulare
Muzică, teatru, sporturi de luptă, pictură și sculptură: toate acestea sunt activități care îi permit copilului timid să se exprime. Ajută-l să-l găsească pe cel în care se va simți confortabil.
4. Câteva tehnici de respirație și relaxare
Respirația profundă, relaxarea și yoga pot ajuta copilul să facă față situațiilor care provoacă anxietate. Pe piață sunt disponibile mai multe cărți pe aceasta temă, printre care și yoga pentru copii. Acesta din urmă oferă 40 de posturi diferite, fiecare reprezentând un animal sau un element al naturii. Copilul tău se va distra reproducând poziția broaștei, ghepardului, koala, cămila, soarelui sau muntelui. El va putea integra yoga în rutina lui zilnică: la trezire, în mașină, în parc, în sufragerie, în dormitor înainte de a merge la culcare…
5. O greșeală de evitat: îi amintești mereu de timiditatea lui
Nu este nimic mai rău pentru un diabetic decât să-i reamintească cineva că nu poate mânca desertul restaurantului lor preferat. La fel este și pentru copilul tău: știe că este timid. În loc să faci asta, să îi amintești mereu de timiditate sa, mai degrabă felicită-l pentru progresul său, chiar și pentru cele care par banale: „În parc, ai îndrăznit să o întrebi pe fetiță cum o cheamă. Foarte bine!”