Atunci când am fost copii, cu siguranță că am făcut cu toții prostioare sau că am avut unele comportamente nedorite. Dar, acum în calitate de părinți, aceste lucruri pot să fie dezarmante atunci când ești părinte. Și nu știm mereu cum să reacționăm.
Ideea de sancțiune sau de pedeapsă are o conotație destul de negativă la ora actuală. Dar, un părinte poate să învețe cum să educe cu blândețe un copil și să îl învețe bunele maniere pe acesta, la fel și faptul că orice faptă are și consecințele sale.
Dar cum ar fi dacă cea mai bună soluție ar fi pedepsele pozitive?
În orice caz, pedepsele cu o conotație negativă sunt de interzis. Unii părinți se folosesc de țipete, de pedepse corporale, de umilire, de insulte sau chiar de amenințări atunci când copiii nu au comportamente potrivite. Dar, violența, răzbunarea și agresivitatea sunt sancțiuni și un copil nu are nimic de învățat de la aceste comportamente, în afară de teamă, stres, nesiguranță sau o slabă stimă de sine.
Repararea materială este un bun exemplu de pedeapsă materială. O pedeapsă pozitivă va fi mereu în raport direct cu un comportament pe care încercăm să îl corectăm sau cu prostia realizată. Repararea materială constă în a curăța sau repara ceea ce a fost stricat. Chiar și cel mai mic copil poate curăța peretele pe care l-a mâzgălit sau să ajute la adunarea cioburilor.
Atunci când nu este posibilă repararea?
Este important să încerci să aranjezi lucrurile. Discutând cu calm cu copilul, cu siguranță că veți găsi o idee de reparare simbolică sau o compensație. Poate să fi pur și simplu redactarea unei scrisori pentru a se scuza pentru prostiile pe care le-a făcut.
Privarea, da, dar nu oricum. Să privezi copilul de jucăria sa sau un adolescent de elementele indispensabile pentru dezvoltarea sa nu este o idee bună. Trebuie să justifici mereu de ce faci asta.
Negocierea, de utilizat mai ales cu adolescenții. Negocierea poate să fie o idee foarte bună. Discutând, este posibil să se găsească un teren de înțelegere tacit și să se stabilească un contact de încredere. În acest fel, un copil sau un adolescent se poate simți ascultat și respectat.
Întărirea pozitivă este o altă idee bună. Subliniind comportamentele bune sau frumoase adoptate de către copii, vei reuși să elimini pedepsele. De exemplu, îl poți felicita atunci când a ales să împartă o jucărie. Va trebui să îi explici însă la acel moment că este o atitudine pozitivă. Un copil va învăța astfel mai ușor și nu va mai face prostioare.