Comunicarea cu un adolescent nu este deloc usoara, poate fi frustanta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. De ce se trebuie sa fie asa? Am uitat noi cum este sa fii adolescent sau tinerii de azi sunt altfel?
Indiferent de situatie nu trebuie sa pierzi firul cu ce se intampla in viata lui.
Multi parinti au tendinta de a reactiona rapid, fara sa inteleaga care este problema si fac lucruri doar pentru ca sunt adulti si pentru ca pot. Este o abordare gresita, in primul rand trebuie sa-i intelegeti, apoi sa va faceti intelesi.
O greseala des intalnita este ca atunci cand se intampla ceva rau, primul lucru pe care il fac unii parinti este sa-l certe pe adolescent, o abordare total gresita pentru ca data viitoare foarte probabil va face tot posibilul sa numai aflati nimic cand se va intampla ceva. Luati lucrurile cu calm, intrebati-l ce s-a intamplat si apoi incercati sa gasiti solutii, tot imreuna, tinerilor nu le place sa iei decizii pentru ei.
Nu exista adolescenti altfel, trebuie doar sa incercam sa-i intelegem pentru ca discutiile in contradictoriu nu vor face nimic altceva decat sa accentueze actele lui de rebeliune si sa mareasca distanta dintre voi. In plus voi sunteti cei care trebuie sa-l ajutati, daca s-a intamplat ceva este un fapt consumat si inutil sa porniti o cearta, at face mai mult rau.
Cum procedam?
Nu exista o reteta ideala in discutiile cu tinerii. Fiecare are temperamentul si personalitatea lui, asa ca indiferent de situatie trebuie sa va pastrati calmul pentru a putea avea o discutie rezonabila. Numai este la varsta la care ii poti impune reguli si in nici un caz nu trebuie sa-i limitezi posibilitatea de a decide. Gandeste-te ca indiferent ce se intampla poate fi o lectie de viata pentru el din care trebuie sa invete.
Evita certurile si tonul ridicat, nu sunt deloc productive intr-o discutie cu tinerii si doar asa te vei face inteles si vei obtine cooperare din partea lui.
Este timpul sa incepi sa renunti la rolul de parinte protector si incearca sa-l implici mai mult in luarea deciziilor din familie, astfel va avea ocazia sa experimenteze luarea hotararilor si sa observe si care sunt consecintele.