Ritmul inovației în medicină depășește cu mult orice așteptări.
Dacă ar fi să facem o scurtă analiză a pandemiei de Covid-19, în doar câteva luni a fost dezvoltat un vaccin împotriva acestui virus care a răsturnat complet ordinea mondială, vaccin bazat pe o tehnologie care era, în urmă cu 30 de ani, catalogat ca fiind la limita imposibilului.
De la a trata la a proteja și prezerva, de la a înlocui prin compromis, la a înlocui prin găsirea unei soluții care mimează unu-la-unu natură – medicină rescrie și resetează limitele posibilului și, în opinia noastră, această revoluție va fi vizibilă și în modul în care spațiul asignat sănătății este gândit și proiectat.
În această lume a imposibilului devenit posibil, specialiștii estimează că întrebări precum coroane dentare preț își vor găsi din ce în ce mai puțin locul – pur și simplu, nivelul de evoluție nu va mai permite să ne gândim că o problema medicală nu poate fi rezolvată din lipsa de bani.
Conceptul de soluție se rescrie pe coordonatele unui grad de rezolvare complet, în cel mai rafinat mod posibil. În acest zeitgeist, Centrul de Cercetare Tehnică VTT din Finlanda a declarat, la finalul lui martie 2022, că nanocompozitul are potențialul de a deveni un material potrivit pentru realizarea de implanturi de ultimă generație, rezistente la impact, pentru echipamente sportive, pentru blindaje corporale și exoschelete pentru avioane, pentru electronice și pentru protecții de parbriz. Echipa de cercetare s-a inspirat din cleștii creveților peachick mantis, raportând că rezultatul final prezintă rezistența, rigiditatea și duritatea la fractură ale omologului său natural.
Am discutat această soluție inovatoare cu dr. Sebastian Lupu, fondator Passionate Clinic, clinică dentară cu deschideri către inovație și soluții futuriste și focusată pe cultivarea unor relații înrădăcinate în pasiune pentru stomatologie și atitudine morală față de pacienți.
„Acești creveți fascinanti sunt mașini de ucis. În raport cu dimensiunea lor, au cel mai puternic clește din regnul animal. Ei își zdrobesc pradă cu ajutorul acestora, cu o viteză extraordinară și o forță mai mare decât gloanțe de pușcă în timpul vânătorii la distanță scurtă. Sursele primare de hrană ale creveților mantis sunt organisme marine, cu carapace tare, precum ar fi moluștele. Pentru a ajunge la partea moale și hrănitoare, crevetele mantis trece direct prin acest exoschelete foarte mineralizat, așa că nu e de mirare sursă de inspirație a echipei de cercetare”.
– dr. Sebastian Lupu, medic stomatolog
Cleștele este format din două straturi: un interior moale care asigură disiparea energiei și un exterior dur, rezistent la impact. Deși ambele straturi sunt compuse din elemente similare, acestea diferă prin procentajul elementelor din conținutul lor și prin organizarea acestora.
Oamenii de știință de la VTT au duplicat structura utilizând nanocristale de celuloză și două seturi de proteine modificate genetic. Un set de proteine a fost proiectat pentru a crește rezistența interfeței materialului, iar celălalt pentru a media creșterea și nucleerea cristalelor. Compozitul rezultat a fost turnat într-o coroană de implant dentar cu modele periodice de orientare cu micro întărire și o arhitectură cu două straturi, asemănătoare cu dinții umani.
“Acest amestec de celuloză de mesteacăn și proteine modificate genetic reprezintă, într-adevăr, o alternativă mai ușoară și mai rezistentă la coroanele ceramice pentru implanturi dentare. Sigur, provocarea ulterioară o reprezintă găsirea unei abordări rentabile, care se poate traduce în terapii în care această inovație se vede nu doar în durabilitate ci, dincolo de preț implant dentar, în biocompatibilitate și capacitatea de a asigura o gingie sănătoasă ulterior prin răspândirea echilibrată a forțelor masticatorii, evitând posibile fracturi dentare sau retracții gingivale.” – Dr. Sebastian Lupu, medic stomatolog