Home Sanatate Cele mai întâlnite probleme dentare în rândul adulților

Cele mai întâlnite probleme dentare în rândul adulților

Cele mai întâlnite probleme dentare în rândul adulților

Problemele dentare nu sunt niciodată distractive, dar vestea bună este că majoritatea pot fi ușor prevenite. Periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic, alimentația corectă și controalele dentare regulate sunt pași esențiali în prevenirea problemelor dentare.

Identificarea celor mai răspândite probleme dentare și cauzele acestora poate, de asemenea, să ajute la prevenire lor. Iată o listă a celor mai comune probleme dentare obișnuite:

Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, numită și halitoză, este o problemă extrem de des întâlnită. Conform studiilor din domeniu, aproximativ 85% dintre persoanele cu respirație urât mirositoare prezintă o altă afecțiune dentară. Boala gingivală, cancerul oral, gura uscată și bacteriile de pe limbă sunt unele dintre problemele dentare care pot provoca respirația urât mirositoare.

Folosirea apei de gură pentru a acoperi respirația urât mirositoare atunci când este prezentă o problemă dentară va masca doar mirosul și nu va elimina problema. Dacă ai respirație urât mirositoare cronică, mergi la o clinică dentară pentru a exclude oricare dintre aceste probleme.

Cariile dentare

Cariile dentare reprezintă a doua cea mai comună afecțiune, după răceală. Caria dentară apare atunci când placa, se combină cu zaharurile sau amidonul din mâncarea pe care o consumi. Această combinație produce acizi care atacă smalțul dinților. Poți avea carii dentare  la orice vârstă. Însă, pe măsură ce îmbătrânești, ești mult mai predispus la această afecțiune.

De exemplu, gura uscată din cauza vârstei sau a medicamentelor poate duce și la apariția cariilor. Cea mai bună modalitate de prevenire a cariilor dentare este perierea de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnice și efectuarea controalelor dentare obișnuite.

Consumul de alimente sănătoase și evitarea gustărilor și băuturilor bogate în zahăr sunt, de asemenea, modalități de prevenire a acestora. Medicul dentist îți poate recomanda tratamente suplimentare care te pot ajuta să reduci riscul apariției cariilor.

Boala gingivală (parodontală)

Boala gingivală, cunoscută și sub numele de boală parodontală, este o infecție a gingiilor din jurul dinților. Este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale pierderii dinților în rândul adulților. Unele studii au indicat că poate exista o legătură între bolile de inimă și bolile parodontale.

Oricine este expus riscului bolii gingivale, însă, această afecțiune apare, cu precădere, după vârsta de 30 de ani. Fumatul este unul dintre cei mai semnificativi factori de risc. Diabetul și gura uscată cresc, de asemenea, riscul apariției bolilor parodontale. Simptomele includ respirație urât mirositoare, gingii roșii, inflamate, sensibile sau sângerânde și dinți sensibili. Ar trebui să te adresezi medicului dentist dacă ai simptome ale unei boli parodontale, astfel încât să poți primi tratament pentru a preveni complicații suplimentare, cum ar fi pierderea dinților.

Cele două etape majore ale bolii gingivale sunt gingivita și parodontita. Controalele dentare periodice împreună cu periajul cel puțin de două ori pe zi și folosirea aței dentare zilnice joacă un rol important în prevenirea bolilor gingivale.

Afte bucale

Există mai multe tipuri de răni orale care pot fi deranjante și incomode. Cu excepția cazului în care o altă durează mai mult de două săptămâni, de obicei nu este nimic îngrijorător și aceasta va dispărea de la sine.

Aftele (ulcerele aftoase)  apar în interiorul gurii și nu pe buze. Nu sunt contagioase și pot fi declanșate de mai multe cauze diferite. Ele sunt îngrijorătoare doar dacă nu dispar după două săptămâni. Blistere febrile sau leziuni la rece sunt cauzate de virusul Herpes simplex și apar pe marginea buzelor exterioare. Ele sunt contagioase, reapar, dar nu sunt complet vindecabile.

Eroziune dentară

Eroziunea dentară este pierderea structurii dinților și este cauzată de acidul care atacă smalțul. Semnele și simptomele eroziunii dentare pot varia de la sensibilitate la probleme mai severe, cum ar fi fisurarea dinților. Eroziunea dinților este mai frecventă decât ar putea crede oamenii, dar poate fi, de asemenea, prevenită cu ușurință.

Sensibilitatea dinților

Sensibilitatea dentară este o problemă comună care afectează milioane de oameni. Practic, sensibilitatea dinților implică durerea sau disconfortul dinților de la dulciuri, aer rece, băuturi calde, băuturi reci sau înghețată. Unele persoane cu dinți sensibili simt chiar disconfort de la periaj și ață dentară. Vestea bună este că dinții sensibili pot fi tratați.

Dinții sensibili pot fi, de asemenea, un semn al unui dinte crăpat sau al unui abces dentar, care trebuie tratat de medicul dentist pentru a preveni pierderea unui dinte sau infectarea oaselor maxilarului. Dacă dezvolți brusc o sensibilitate dentară, programează o întâlnire cu medicul dentist pentru a vedea dacă există o sursă care trebuie tratată.

Dureri de dinți și urgențe dentare

În timp ce multe dureri de dinți și urgențe dentare pot fi ușor evitate doar prin vizite regulate la medicul dentist, accidentele se pot întâmplă. A avea o urgență dentară poate fi o experiență foarte dureroasă și costisitoare.

Problemele obișnuite care necesită o călătorie urgentă la medicul dentist includ un dinte rupt sau crăpat, un abces sau un dinte lovit într-un accident. Dacă ai un abces dentar care cauzează dificultăți la înghițire sau ai dezvoltat febră sau umflături faciale, trebuie sa primești îngrijiri de urgență.

Zâmbet neatractiv

În timp ce un zâmbet neatractiv nu este din punct de vedere tehnic o problemă dentară, este un motiv major pentru care mulți pacienți solicită tratament dentar. Un zâmbet neatractiv poate reduce cu adevărat stima de sine a unei persoane. Din fericire, cu tehnologiile și dezvoltările actuale, oricine poate avea un zâmbet frumos.

Fie că este vorba de albirea dinților, implanturi dentare, ortodonție sau alte lucrări cosmetice dentare, este posibil ca medicul dentist să îți ofere zâmbetul pe care ți-l dorești.

 

Distribuie
Arată mai multe articole
Arată mai multe articole ale autorului Raluca
Mai multe articole din Sanatate
Comments are closed.