Home Sanatate Pot fi periculoase radiografiile dentare?

Pot fi periculoase radiografiile dentare?

Radiografiile dentare sunt o parte esentiala a asigurarii unei sanatati orale bune. Multi, insa, cred ca radiografiile sunt daunatoare, deoarece folosesc radiatii pentru a captura imaginea, iar dezinformarea impartasita pe internet nu face decat sa amplifice aceasta ingrijorare. Cu toate acestea, ceea ce multi pacienti nu stiu este ca nivelul de radiatii la care sunt expusi atunci cand sunt supusi unui test cu raze X este, in realitate, destul de scazut.

Potrivit specialistilor, cantitatea de radiatii la care sunt expusi pacientii in timpul unei radiografii este minuscula in comparatie cu cantitatea de radiatii la care sunt expusi zilnic, in timpul activitatilor obisnuite. De fapt, intr-un an, cantitatea de radiatii la care ne expunem in mod natural este de 640 de ori mai mare decat nivelul de radiatii pe care il produc radiografiile dentare.

De ce sunt importante radiografiile dentare?

Radiografiile dentare au devenit o parte obisnuita examenelor stomatologice de rutina, fiind de mare ajutor in detectarea semnelor precoce ale cariilor dentare, in monitorizarea dezvoltarii maxilarului si mandibulei si in formarea dintilor adolescentilor. Mai mult, radiografiile dentare ajuta medicii dentisti sa ia masuri preventive si sa detecteze orice problema de sanatate orala.

Cu ajutorul radiografiei, stomatologul vede foarte clar ce se afla sub gingie sau intre dinti, putand astfel anticipa daca vor aparea probleme mai tarziu, ceea ce ajuta pacientii nu numai sa previna problemele orale grave, dar sa si economiseasca timp si bani pe termen lung.

Radiografiile dentare pot fi de folos, de asemenea, in planificarea tratamentelor ortodontice si de implant dentar.

Testele cu raze X sunt necesare pentru a face un diagnostic complet. Daca ai dureri dentare sau crezi ca trebuie sa faci o anumita procedura stomatologica, dentistul trebuie sa evalueze ceea ce se intampla sub suprafata pentru a intelege mai bine cauza durerii.

In timp ce radiografiile dentare trebuie facute anual ca parte a controlului stomatologic de rutina, pot exista si alti factori care afecteaza frecventa acestor teste. Printre acesti factori se numara:

– varsta;

– daca stomatologul monitorizeaza o problema specifica;

– istoricul / simptomele bolilor orale existente;

– istoricul bolilor gingivale sau al cariilor dentare.

Pot fi radiografiile dentare daunatoare femeilor insarcinate?

Radiografiile dentare sunt sigure chiar si pentru femeile insarcinate. De fapt, specialistii in obstetrica si ginecologie incurajeaza efectuarea testelor cu raze X in timpul sarcinii datorita beneficiilor pe care acestea le ofera atat gravidei, cat si copilului din pantec. Diagnosticarea si tratarea oricarei probleme de sanatate orala ajuta la scaderea raspandirii bacteriilor daunatoare la bebelus si poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului copilului de a dezvolta carii dentare ulterior in viata. De mentionat ca femeile insarcinate poarta vesta de protectie in timpul radiografiei dentare, astfel ca riscul de radiatii este redus la minim.

Distribuie
Arată mai multe articole
Arată mai multe articole ale autorului Razvan
Mai multe articole din Sanatate
Comments are closed.