Home Recomandari Cum se citeste ET la jante?

Cum se citeste ET la jante?

Cum se citeste ET la jante este un lucru foarte important atunci cand vrei sa cumperi un set nou de jante pentru masina ta. Este important materialul din care sunt confectionate, dimensiunile lor, dar si un lucru la fel de important, daca nu primordial- ET la jante, ce inseamna si cum se citeste acesta.

Fiecare marca de masina si fiecare model are nevoie de o janta specifica, adaptata acesteia. Si jantele au mai multe caracteristici la care trebuie sa fii foarte atent. Pe langa materialul din care sunt confectionate, tipul lor, marimea, latimea sau distanta centrala, mai trebuie sa tii cont si de offset. Cel putin asa spun cei de la Alcar.

Cum se citeste ET la jante?

ET, care vine din Einpresstiefe din germana sau offset in engleza, este o valoare foarte importanta care apare in specificatiile tehnice ale jantelor pe care le alegi. Se afla masurand distanta dintre linia imaginara care strabate jantele prin centru si suprafata de montare a jantei pe butuc.

Trebuie sa stii ca aici gasesti jante cu omologare TUV si RAR si ca offsetul la jante joaca un rol foarte important in ceea ce priveste latura estetica. Un offest care nu este potrivit poate sa duca la deteriorarea osiei sau a caroseriei.

Cu alte cuvinte, atunci cand doresti sa alegi un set de jante noi, nu trebuie sa tii cont doar de gusturi si de buget, ci si de unele criterii tehnice extrem de importante.

Jantele sunt cele care leaga anvelopele de partea centrala a rotii. Rolul lor este esential deci. De asemenea,  cu cat ET-ul e mai mic la jante, cu atat roata de la masina va fi mai iesita in afara. Nu se recomanda deci deloc sa pui jante cu un ET diferit cu mai mult de  5-6 mm fata de cat este recomandat. Si, cu cât este mai mare cu atat  janta se va afla mai interior, sub aripa.

Valoare ET este cea care ne va arata cu cati mm va intra janta in interiorul caroseriei. In general, valorile sunt pozitive si cuprinse intre ET15 si ET60, dar in cazul unui tunning mai extrem se poate ajunge la valori de pana la ET0.

Atunci cand vine vorba despre jantele din tabla sau de cele din aliaj de valoarea ET va fi stabilita de producatorul masinii si este foarte importanta sa se tina  cont de acest parametru. Dar, daca avem de-a face cu jante din aliaj, din categoria after-market, producatorii auto mai lasa unele tolerante pentru valoarea ET, de pana la 1,5 cm in unele cazuri.

Vrei sa dai un alt look masinii tale? Schimbarea jantelor, reprezinta fara doar si poate cea mai simpla modalitate de a conferi o alta aparenta masinii. In domeniul jantelor, sunt foarte putine limite si realizarile sunt cu adevarat uimitoare. Am putea spune ca sunt pentru toate gusturile, dorintele si tipurile de buget.

Fie ca iti doresti pur si simplu sa shimbi modelul rotilor pentru a schimba putin look-ul, fie ca iti doresti sa maresti putin diametrul pentru o alura mai sportiva, vei gasi pe piata o multime de produse pentru toate marcile si pentru toate stilurile.

Distribuie
Arată mai multe articole
Arată mai multe articole ale autorului LPN Media
Mai multe articole din Recomandari
Comments are closed.