Home Sanatate Kinetoterapia pentru copii. Care sunt avantajele?

Kinetoterapia pentru copii. Care sunt avantajele?

Atunci cand vine vorba de kinetoterapie copii, intra in discutie o multime de beneficii atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere mental. Kinetoterapia, denumita si gimnastica medicala, ii ajuta pe copii sa deprinda cu succes si in mod independent abilitati motorii brute si abilitati functionale de mobilitate. Pe masura ce un copil incepe sa-si dezvolte cu succes aceste abilitati, creeaza o forma mai mare de independenta, fapt ce contribuie la atingerea unui sentiment mai ridicat de stima de sine. Desi kinetoterapia pentru copii ofera o forma de dezvoltare si intarire a musculaturii si a oaselor mai sigura, ea este, de asemenea, capabila sa fie o masura preventiva esentiala.

Kinetoterapia ii ajuta pe sportivii tineri sa previna accidentarea, abordand orice dezechilibru sau slabiciune musculara, fiind totodata de folos pentru o revenire mai devreme dupa accidentari.

In kinetoterapia pentru copii se utilizeaza o varietate de forme de tratament, inclusiv: exercitii de dezvoltare, exercitii terapeutice, exercitii de echilibru si coordonare, activitati de joc adaptive, formare pentru mobilitate, programe de siguranta si prevenire si activitati pentru promovarea starii generale de sanatate.

Beneficiile kinetoterapiei:

Probabil ca te intrebi care sunt principalele beneficii pe care le ofera gimnastica medicala pentru copii (kinetoterapia pediatrica). In randurile de mai jos am enumerat cateva dintre aceste beneficii.

Kinetoterapia este extrem de importanta dupa o accidentare si nu exista nicio indoiala ca cei care trec prin aceasta terapie ajung la o forma fizica mai repede, putand astfel sa revina la activitatile sportive mult mai devreme. De fapt, cei mai multi dintre sportivii care au trecut prin accidentari si nu au adoptat un program de kinetoterapie pentru a se recupera nu reusesc sa revina la forma fizica si la nivelul de activitate pe care l-au avut inainte. Din acest motiv, este foarte important sa se ia in considerare orice tip de gimnastica medicala cu cat mai mult interes.

Ce isi poate imbunatati un copil cu ajutorul kinetoterapiei?

– Mobilitatea – cat de mult se poate indoi sau isi poate indrepta o articulatie.

– Forta – forta impotriva gravitatiei.

– Echilibrul – capacitatea de a-si mentine echilinrul si de a evita cazaturile.

– Reflexele – raspunsuri automate observate in special la sugari.

– Postura – alinierea corpului in diferite pozitii.

– Tonusul – Rezistenta naturala a unui muschi.

Principala metoda pe care o abordeaza kinetoterapeutii care lucreaza cu copii este jocul. Jocul este o metoda esentiala de invatare a abilitatilor motrice. Este important ca specialistii in kinetoterapie sa reuseasca sa faca din exercitii fizice o joaca, in asa fel incat copiii sa se simta cat mai liberi si mai deschisi. Totodata, micutii trebuie sa fie lasati sa se plimbe prin sala de gimnastica medicala, sa se simta cat mai independent, tinandu-se totusi sub control terapia necesara.

Kinetoterapia ofera rezultate pozitive si pentru copiii cu afectiuni neurologice (hemipareze, parapareze, etc.). Totodata, obezitatea, rahitismul si alte afectiuni de ordin metabolic pot fi tratate cu succes prin kinetoterapie.

Ce rezultate ofera, mai exact kinetoterapia pentru copii?

– Ajuta la redobandirea mobilitatii articulare normale in urma unei unei imobilizari cauzate de o fractura.

– Aduce tonusul muscular la un nivel normal.

– Corecteaza deformarile coloanei vertebrale cauzate de pozitiile incorecte pe scaun.

– Antreneaza corpul pentru un efort mai intens.

– Ajuta la tratarea afectiunilor locomotorii, cum sunt platfusul, luxatiile congenitale de sold, picioarele in paranteze (genum varum), picioarele in X (genum valgum), etc.

– Corecteaza postura vicioasa si modificarile de ax ale coloanei vertebrale deja dezvoltate, cum ar fi scolioza, cifoza sau spatele plan.

Kinetoterapia este utilizata pentru a corecta pozitiile vicioase ale copilului atat la scoala, cat si acasa. Aceasta este esentiala in corectarea eventualelor modificari anormale aparute la nivelul scheletului osos. Cu cat este abordata mai devreme, cu atat mai imbucuratoare vor fi efectele ei. Dar nu doar kinetoterapeutul trebuie sa ii invete pe cei mici sa aiba o pozitie corecta pe scaun in banca si atunci cand stau la masa sau in fata calculatorului. Dascalii si parintii trebuie si ei sa ii atentioneze pe copii atunci cand nu au o pozitie corecta.

Distribuie
Arată mai multe articole
Arată mai multe articole ale autorului Razvan
Mai multe articole din Sanatate
Comments are closed.