Home Sanatate Scrasnirea dintilor la copii – ce daune poate cauza?

Scrasnirea dintilor la copii – ce daune poate cauza?

Scrasnirea dintilor la copii – ce daune poate cauza_

Daca ati intrat vreodata in dormitorul copilului in timp ce dormea si ati auzit un zgomot ciudat, cel mai probabil isi scrasnea dintii. Scrasnitul dintilor apare relativ frecvent la copii si se mai numeste bruxism.

Exista o serie de motive pentru care copilul isi poate scrasni dintii in timp ce doarme, inclusiv probleme cu muscatura, o afectiune medicala sau chiar o cantitate prea mare de stres. Uneori, bruxismul se instaleaza de la sine, dar daca persista, poate cauza mai multe daune asupra sanatatii si gurii copilului.

Care sunt cauzele bruxismului la copii?

Majoritatea copiilor isi vor scrasni dintii la un moment dat. Unii copii isi scrasnesc dintii atat de tare, incat produc un zgomot puternic. Alti copii isi inclesteaza ferm maxilarele. De obicei, bruxismul nu trezeste copilul, dar zgomotul produs i-ar putea trezi pe ceilalti membri ai familiei. Primul dinte al bebelusului poate sa apara inca de la varsta de 4 luni.

Multi bebelusii sufera prima eruptie dentara la varsta de aproximativ 7 luni, urmatoarele eruptii dentare urmand sa aiba loc pe parcursul primului an. Atunci s-ar putea sa constatati ca exista o problema de bruxism.

Desi nu se stiu cu precizie motivele pentru care copiii isi scrasnesc dintii, exista mai multe variante posibile. De exemplu, scrasnitul din dinti poate fi cauzat din dorinta de a-si ameliora o durere, cum ar fi o durere de dinti sau o durere de ureche.

Totodata, mai poate fi cauzat de o nealiniere a dintilor sau poate fi consecinta unei afectiuni medicale, cum ar fi paralizia cerebrala. La copiii de varsta mai mare, bruxismul poate fi un semn de anxietate sau stres, cum ar fi o stare de rau sau stres provocat de schimbarea rutinei.

Severitatea bruxismului

Nivelul de severitate al bruxismului variaza semnificativ de la un copil la altul. Unii copii trec prin episoade minore si de scurta durata, in timp ce alti copii au mai multe episoade de bruxism sever pe parcursul unei singure nopti.

Cu cat problema este mai severa si cu cat apare mai des, cu atat este mai mare riscul de deteriorare a dintilor copilului. Episoadele prelungite de bruxism pot duce la deteriorarea dentara, la ciobirea dintilor si la probleme de muscatura, de aici si necesitatea unui tratament cu aparat ortodontic pe viitor.

Efectele pe termen scurt ale bruxismului sunt cele care indica de obicei daca micutul va avea sau nu nevoie de tratament. Daca doarme in aceeasi camera cu fratele sau, scrasnitul zgomotos l-ar putea trezi in timpul noptii. Dimineata, micutul s-ar putea plange de durere in jurul urechii sau de durere de cap.

Aceste forme de durere sunt cauzate de presiunea cu care isi inclesteaza maxilarele si isi scrasneste dintii in timpul noptii. Uzura smaltului dintilor este o alta consecinta a bruxismului, ceea ce cauzeaza sensibilitate dentara la cald si la frig, dar si masticatie dureroasa. Astfel de efecte pe termen scurt indica necesitatea unui tratament ortodontic.

 

Distribuie
Arată mai multe articole
Arată mai multe articole ale autorului Raluca
Mai multe articole din Sanatate
Comments are closed.