Miscarea fizica in timpul liber ar putea preveni hipertensiunea arteriala, dar efortul fizic activ depus la serviciu nu pare a aduce acelasi beneficiu.
Cercetatorii au analizat rezultatele a 13 studii care au examinat efectele activitatii fizice asupra tensiunii arteriale. Studiile au inclus un total de aproximativ 137 000 de persoane care, initial, au avut o tensiune sanatoasa. Intr-o perioada de la 2 la 45 de ani, mai mult de 15 600 de participanti au dezvoltat hipertensiune arteriala.
Comparativ cu persoanele care au depus efort fizic mai putin de o ora pe saptamana in timpul lor liber, riscul de a dezvolta hipertensiune a fost cu 11% mai scazut decat a celor care au facut miscare pana la 3 ore pe saptamana, si cu 19% mai putin decat cei care s-au antrenat 4 ore pe saptamana.
Rezultatele sugereaza faptul ca, cu cat faci mai multa miscare recreationala, cu atat scade riscul de hipertensiune arteriala.
Cu toate acestea, cercetatorii nu au gasit o legatura solida intre munca fizica la serviciu si riscul imbolnavii de hipertensiune. Munca fizica include ridicarea de greutati, statul in picioare pe perioade lungi si sarcini repetitive.
Miscarea recreationala poate reduce riscul de hipertensiune prin impiedicarea cresterii in greutate, imbunatatirea sensibilitatii sarace a insulinei sau reducerea rezistentei vaselor de sange in circulatie.
Un alt aspect de notat in legatura dintre miscarea fizica si prevenirea hipertensiunii ar fi ca persoanele care fac asta din placere duc, in acelasi timp, si un stil de viata mai sanatos.