Home Parenting Tot ce trebuie sa stii despre laptele praf

Tot ce trebuie sa stii despre laptele praf

Conform specialistilor, laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelus, singurul care ii poate conferi bebelusului nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea sa si pentru a garanta o stare buna de sanatate. Cu toate acestea, daca din anumite motive alaptarea nu este posibila, se va alege laptele praf.

Care sunt diferitele tipuri de lapte?

Laptele praf este un produs special conceput pentru a inlocui laptele matern. Este facut pe baza de lapte insa transformat astfel incat compusii sai sa asigure nevoile nutritionale ale copilului, indispensabile pentru cresterea si dezvoltarea sa. Ingredientele din laptele matern sunt extrem de aproape de laptele matern.

De mentionat este faptul ca exista trei tipuri de lapte de praf, al caror compozitie este adaptata in functie de nevoile copilului si in functie de varsta sa:

  • Lapte praf 0-6 luni sau lapte de inceput este tipul de lapte praf oferit de la nastere pana la varsta de 4-6 luni;
  • Lapte praf dupa sase luni (in cazul unor producatori dupa 4 luni) este destinat bebelusilor care au fost alaptati exclusiv pana la o anumita perioada dar si celor care primesc laptele formula ca supliment alimentar. Este mult mai satioasa decat formula de inceput si contine o multime de substante nutritive, adecvate nevoilor copiilor;
  • Formula dupa 12 luni (la unii producatori dupa 10 luni) este o formula de completare a alimentatiei si trebuie sa contina o serie de alimente solide. Este vorba despre o formula de crestere si se poate pastra in alimentatia copilului pana la 2-3 ani si are un aport semnificativ la dezvoltarea armonioasa a organismului copilului;

Laptele de praf precum lapte praf Humana este comercializat in cutii de 400g, 800g sau 900g.

Ce contine laptele praf?

Laptele praf contine numeroase substante nutritive, compusi adaugati, indispensabili pentru bebelus. O serie de modificari au fost aduse laptelui de vaca pentru a fi adaptat metabolismului  copilului.

Grasimi vegetale

Grasimile de origine animala au fost reduse, chiar eliminate din unele tipuri de lapte praf pentru a fi inlocuite cu grasimi nesaturate de origine vegetala precum si cu acizi grasi esentiali pentru a asigura un mai bun aport energetic petnru bebelus. Laptele praf asigura un aport echilibrat intre Omega-3 si Omega – 6.

Proteine

Nivelul de proteine din laptele praf a fost modificat ca si calitate si cantitate pentru a adapta aportul in proteine nevoilor bebelusului si pentru a avea un nivel de proteine mai aproape de laptele matern. Au fost adaugati si acizi aminati deoarece sunt de mai buna calitate si sunt mai usor de digereta de sugari.

Fier

Fierul este un element indispensabil pentru bebelusul tau. Laptele recomandat dupa sase luni este cel care contine cel mai mult fier. Si laptele de inceput contine insa nu intr-o cantitate atat de mare deoarece, pana la 6 luni, copilul inca dispune de o rezerva corecta de fier.

 

Distribuie
Arată mai multe articole
Arată mai multe articole ale autorului Raluca
Mai multe articole din Parenting
Comments are closed.