Multi doctori sustin ca pacientii lor se plang, cel mai adesea, de oboseala. Lipsa de energie poate fi o problema persistenta si care poate fi cauzata de mai mai multi factori, printre care de o dieta nepotrivita. O dieta saraca iroseste energia, in timp ce una echilibrata pe baza de nutrienti poate mari nivelul de energie.
Consumati urmatoarele alimente in lupta dumneavoastra cu oboseala:
Terciul de ovaz. Cereleale intergale precum ovazul contin carbohidrati complecsi care se digera lent, mentinand nivelul de zahar din sange stabil si asigurand o sursa de energie de durata. Carbohidratii simpli, precum cei din zahar si alimentele procesate, se digera rapid, furnizand un elan de energie care se epuizeaza la fel de rapid, lasandu-va mai obosit si vlaguit. Ovazul e cel mai potrivit mic-dejun. Carbohidratii sai complecsi asigura o energie stabile de-a lungul zilei, iar continutul ridicat de fibre, o satietate de durata. Astfel veti evita sa mancati prea mult si sa luati in greutate, lucru care adauga senzatiei de oboseala.
Iaurtul. Iaurtul este procesat rapid de catre organism, asigurand o sursa prompta de energie, datorita proportiei benefice carbohidrati/proteina, elanul de energie fiind astfel de durata. De asemenea, iaurtul, fiind bogat in probiotici, ajuta impotriva sindromului oboselii cronice, sindrom cauzat, in parte, de dezechilibrul microorganismelor din intestin.
Nucile. Nucile, ca si semintele, contin proteine de calitate superioara care mentin nivelul de energie ridicat.
De asemenea, acestea contin acizii grasi omega-3, indicati pentru inima. Cercetatorii au descoperit faptul ca pacientii cu sindromul oboselii cronice aveau nivel scazut de omega-3, iar cei cu simptomele cele mai severe, cel mai scazut nivel de acesti acizi grasi. Produsele alimentare bogate in omega-3 se digera mai lent, dand o senzatie de satietate care reduc nevoia de gustari intre mese. In plus, migdalele, nucile si alunele de padure au concentratii generoase de magneziu care combat oboseala musculara.
Ciocolata. Ciocolata neagra contine polifenoli care maresc nivelul neurotransmitatorilor catre creieri, printe care serotonina, crescand, astfel, senzatia de buna dispozitie si reducand senzatia de oboseala.
Ceaiul. Un studiu a relevat faptul ca acidul aminat L-teanina si cafeina, ambele continute de ceai, combat mult mai eficient oboseala decat cafeina singura. Aceasta combinatie ajuta, de asemenea, vigilenta, memoria si timpul de reactie.
Apa. Da, apa! Deseori, senzatia de oboseala indica faptul ca esti deshidratat. Daca simtiti ca va e sete, sunteti deja deshidratat! Beti 6-8 pahare de apa zilnic, si chiar mai mult daca depuneti mult efort.