Iaurtul si beneficiile sale pentru sanatate: Tot ce trebuie sa stiti
Un castron cu iaurt bogat si cremos, acoperit cu nuci si fructe de padure – Nu suna o optiune perfecta pentru micul dejun pentru a incepe ziua?
Iaurtul nu este doar delicios, ci este extrem de sanatos si a fost consumat de oameni de sute de ani. Fabricat din fermentarea laptelui cu o cultura de iaurt, acest produs lactat este o sursa bogata de proteine si calciu.
Avantajele pentru sanatate ale iaurtului variaza de la protejarea impotriva osteoporozei pana la ameliorarea bolilor intestinului iritabil, imbunatatirea sanatatii intestinului si facilitarea digestiei. Cat de mult vei beneficia de o lovitura de iaurt depinde de tipul de iaurt pe care il consumi. Exista diferite tipuri de iaurt disponibile pe piata, dar nu toate sunt sanatoase.
Iaurtul simplu si neindulcit este cel mai bun dintre toate. Cele aromate au de obicei un continut ridicat de zahar, care nu este benefic.
Cum se face iaurtul
Iaurtul este un produs lactat realizat cu lapte sau smantana proaspata. Majoritatea oamenilor il confunda cu cas, dar ambii sunt diferiti unul de celalalt.
Iaurtul este adesea pasteurizat, apoi fermentat cu culturi de bacterii vii si incubat la o anumita temperatura pentru a incuraja dezvoltarea bacteriilor. Bacteriile folosite la fabricarea iaurtului se numesc ,,culturi de iaurt”. Cultura fermenteaza lactoza, care este zaharul natural din lapte. Acest proces produce acid lactic, care face ca proteinele din lapte sa se coaguleze si sunt, de asemenea, responsabile pentru aroma si textura distincte a iaurt.
Iaurtul se poate face din lapte degresat sau integral. Cea facuta cu lapte degresat se numeste fara grasimi, in timp ce cele realizate cu lapte integral sunt considerate grasimi pline. Iaurtul este in general alb, cremos si are o aroma acidulata.
Continutul de nutrienti al iaurtului
Acest produs lactat este ambalat cu substante nutritive sanatoase. Este o sursa bogata de proteine, calciu, vitamine B, vitamina B 12 si cultura vie. In plus, contine si o cantitate considerabila de potasiu si magneziu.
100 de grame de iaurt simplu din lapte integral contin:
Calorii- 61
Apa- 88%
Proteine – 3,5 g
Glucide- 4,7 g
Zahar – 4,7 g
Fibra- 0 g
Grasime – 3,3 g
Consumul de iaurt in fiecare zi va poate sprijini sanatatea in numeroase moduri. Iata cateva motive pentru care trebuie sa aveti un iaurt.
Este bun pentru sanatatea intestinului si digestiv
Iaurtul contine bacterii vii sau probiotice, care sunt considerate excelente pentru sanatatea intestinelor si digestive. Tulpinile vii de bacterii promoveaza dezvoltarea bacteriilor bune in mucoasa intestinala si faciliteaza procesul de digestie. Din pacate, tratamentul termic in timpul prepararii iaurtului ucide multe bacterii benefice. Asadar, cautati intotdeauna cea care contine culturi vii, active.
Va poate ajuta sa pierdeti grasimea abdominala
Iaurtul este clasificat ca aliment sanatos si daca il consumati in mod regulat va poate ajuta sa mentineti o greutate sanatoasa. Este plin, hranitor si poate face o optiune excelenta de gustare pentru a reduce foamea la jumatatea zilei. Continutul ridicat de proteine din iaurt poate regla pofta de mancare, creste productia de hormoni care semnaleaza plenitudinea si consumati automat mai putine calorii, ceea ce este benefic pentru controlul greutatii.
Va poate intari sistemul imunitar
Intarirea sistemului intern este cruciala pentru a va proteja de bolile cronice. Si pentru asta, nu este nimic mai bun decat iaurtul. S-a dovedit ca continutul de bacterii vii din acest produs lactat reduce inflamatia, care este legata de afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi infectia si intestinul cu scurgeri. Iaurtul contine, de asemenea, o cantitate mare de zinc, magneziu si seleniu, care joaca un rol crucial in stimularea sanatatii imune.
Poate preveni osteoporoza
Acest delicios produs lactat contine toti nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii osoase. De la calciu si potasiu la fosfor si o cantitate de vitamina D, iaurtul este ambalat cu toti nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii osoase. Toti acei oameni care sufera de densitate osoasa scazuta sau cu risc de fractura osoasa trebuie sa includa iaurt in dieta lor.
Poate fi bun pentru sanatatea inimii
Iaurtul contine atat grasimi saturate, cat si grasimi nesaturate. Se credea anterior ca grasimile saturate pot fi periculoase pentru sanatatea inimii, dar un studiu recent a exclus aceasta afirmatie. Continutul de grasimi din iaurt este considerat bun pentru sanatatea inimii. Aportul sau regulat poate reduce riscul bolilor de inima si poate reduce tensiunea arteriala ridicata.
Poate ajuta la recuperarea rapida dupa un antrenament
Fiind o sursa bogata de proteine si potasiu, iaurtul poate ajuta la recuperarea rapida a muschilor dupa o sesiune de antrenament. Proteina repara muschii, carbohidratii iti redau energia epuizata dupa o sesiune de antrenament intensa, iar potasiul ajuta la promovarea recuperarii musculare.
Va poate ajuta sa va pastrati dintii albi si puternici
Chiar daca iaurtul fara aroma contine o cantitate de zahar, acesta nu provoaca cavitati. Studiile sugereaza ca continutul de acid lactic din iaurtul simplu va protejeaza gingiile, iar continutul de calciu face dintii mai puternici. S-a constatat ca persoanele care au mancat 56 de grame de iaurt in fiecare zi au fost cu 60 la suta mai putin susceptibile de a suferi de boli parodontale severe in comparatie cu cei care trec peste aceasta.
Poate preveni infectia vaginala
Infectia vaginala este o problema frecventa la femeile care sufera de diabet de tip 2. Studiile sugereaza ca femeile cu vaginita candidala cronica, atunci cand au consumat 156 de grame de iaurt inghetat indulcit cu aspartam, nivelul pH-ului vaginal a scazut de la 6,0 la 4,0. Nu numai acest lucru, chiar si infectiile lor cu candida au scazut. Bacteriile bune gasite in iaurt pot ajuta la restabilirea echilibrului bacterian din vagin.
Va calmeaza sistemul nervos
Potasiul, fosforul, riboflavina, iodul, zincul si vitamina B5 prezente in iaurt va pot calma sistemul nervos si va pot calma mintea. In plus, continutul de B12 din acesta poate ajuta la mentinerea globulelor rosii si la mentinerea sanatatii sistemului nervos. B12 este un nutrient important gasit in cea mai mare parte in produsele alimentare de origine animala. Iaurtul poate fi o buna sursa a acestui nutrient pentru vegetarieni.
Va poate creste puterea creierului
Conform unui studiu efectuat pe animale, sanatatea creierului si a intestinului este conectata. O sanatate sanatoasa a intestinului poate creste puterea creierului si va poate face mai inteligent. Consumul de iaurt va poate imbunatati starea de spirit si reduce simptomele depresiei.