Tendinita de Quervain, denumita si tenosinovita, maladia sau sindromul de Quervain, este o afectiune care se dezvolta din iritarea sau inflamarea tendoanelor muschilor lung abductor si scurt extensor ai degetului mare, muschi ce sunt folositi in miscarile de prehensiune. Cu alte cuvinte, tendinita de Quervain reprezinta inflamatia sinovialei ce traverseaza primul compartiment al ligamentului carpian dorsal, ingreunand miscarea tendoanelor. Durerile si sensibilitatea se observa, de obicei, la formarea unui pumn, la apucarea obiectelor sau la rotirea incheieturii mainii.
Care sunt simptomele tendinitei de Quervain?
Durerea simtita la baza degetului mare si / sau a incheieturii mainii reprezinta principalul simptom al tendinitei de Quervain. Durerea poate aparea treptat sau brusc si poate fi agravata atunci cand mana este utilizata intens, cand este folosita pentru a apuca articole grele sau la rasucirea incheieturii mainii.
De asemenea, se poate observa o umflare in zona iritata a incheieturii mainii, unde poate exista un chist umplut cu lichid.
Tendinita de Quervain poate provoca, de asemenea, slabiciune in mana, furnicaturi la nivelul tendoanelor din zona inflamata si dificultate in a misca degetul mare si incheietura mainii.
Ce cauzeaza tendinita de Quervain?
Inflamatia poate fi cauzata de o serie de factori, cum ar fi:
inceperea unei noi activitati ce necesita o miscare repetitiva semnificativa a degetului mare sau a incheieturii mainii;
fracturi;
artrita;
traumatisme minore, dar repetate in zona.
Printre activitatile profesionale incriminate in declansarea bolii se numara cele care implica utilizarea intensa a mouse-ului, a tastaturii si a instrumentelor muzicale. De asemenea, persoanele care practica frecvent volei, bowling, tenis sau pescuit prezinta un risc mai mare de a dezvolta tendinita de Quervain.
Diagnostic
In general, pentru diagnostica tendinita de Quervain se realizeaza un test Finkelstein. In cadrul acestui test, pacientul trebuie sa tina policele (degetul mare) in palma, sustinandu-l cu celelalte degete, iar incheietura mainii sa o indoaie in directia degetului mic. In cazul in care pacientul simte o durere la nivelul stiloidei radiale, testul este pozitiv.
Un video cu tehnica de executie a testului Finkelstein il poti vedea mai jos:
Tratamentul tendinitei de Quervain
Scopul tratamentului este ameliorarea durerii cauzate de iritatia si inflamatia tendoanelor afectate. In unele cazuri, medicul poate recomanda odihnirea degetului mare si a incheieturii mainii purtand o orteza. Medicamentele antiinflamatorii luate pe cale orala sau injectate in compartimentul tendonului pot ajuta la reducerea umflaturii si la ameliorarea durerii. Renuntarea la activitatile ce provoaca durere si inflamatie poate, de asemenea, sa ajute la disparitia simptomelor.
Atunci cand simptomele sunt severe sau nu se amelioreaza, este recomandata interventia chirurgicala. Operatia consta in detensionarea conflictului dintre tendoane, retinacul si teaca acestora.
O metoda chirurgicala cu rezultate foarte bune este cea cu incizie minima transversala (de circa 1,5 cm). Aceasta, desi necesita o abordare tehnica mai dificila, are avantaje postoperatorii superioare celorlalte metode: durerea dispare imediat, iar recuperarea dureaza doar 2,3 zile. In plus, cicatricea ramasa in urma operatiei devine aproape invizibila dupa vindecare.
Interventia chirurgicala reprezinta singurul tratament eficient si cu rata aproape nula de recidiva pentru tendinita de Quervain.
Citeste mai multe despre tendinita De Quervain aici.