Schimbari de sezon, o imunitate scazuta, un coleg sau o colega bolnava… multe pot fi motivele pentru care unele persoane se imbolnavesc. Dar pentru unii, este o adevarata modalitate de a trai deoarece se imbolnavesc extrem de des. De ce se intampla asta? Iata cateva motive care ar putea explica acest lucru.
Un prost echilibru alimentar
O alimentatie echilibrata este cel mai adesea cheia unei sanatati de fier. Un aport in vitamine, nutrienti si fier, dar si minerale, de care are nevoie corpul nostru, este esential pentru a functiona asa cum trebuie.
In functie de varsta, nevoile sunt dferite si in caz de indoiala, se poate apela la medic pentru a i se cere sfatul. Dar, indiferent de varsta, trebuie sa se consume zilnic fructe si legume, sa se privilegieze proteinele santoase, nu cele prea grase si sa existe un consum rezonabil de zahar, de sare.
O carenta in vitamina D
Studiile arata din ce in ce mai mult o legatura intre un sistem imunitar scazut si o carenta in vitamina D. Aceasta carenta ar putea fi legata si de infectiile cailor respiratorii superioare. Pentru a contra aceasta lipsa de vitamine va trebui deci sa se consume mai multe ciuperci si peste gras. Cea mai buna sursa de vitamina D ramane insa soarele, mai greu de gasit insa pe timp de iarna.
Lipsa somnului
Persoanele care nu dorm destul sunt mai supuse riscurilor de a suferi de boli mai des. Somnul poate reduce capacitatea noastra de a produce cytokine care ajuta la combaterea inflamatiilor si maladiilor. Copiii si adolescentii au nevoie de macar 10 ore de somn zilnic, in timp ce adultii au nevoie de macar 7-8 ore.
In caz de maladii repetate este bine sa se consulte si medicul specialist care va sti sa prescrie examenele necesare pentru a intelege ce sta la baza unui sistem imunitar mai slab.
De asemenea, lipsa de hidratare ar putea explica si ea faptul ca te imbolnavesti mai des. Corpul nu poate functiona asa cum trebuie daca ii lipseste apa. Apa aduce nutrienti si minerale si mentine in nas, in gura si gat o umiditate care ne protejeaza de boli.
Excesul de cafeina si de alcool ne poate dezhidrata si ne face si el mai vulnerabil in fata bolilor. Dar ne poate perturba si somnul. Cafeina face ca adormirea sa fie mai dificila si alcoolul blocheaza, in mod paradoxal, somnul.