Exista foarte multe studii care vau arata ca ceaiul ar putea fi cea mai sanatoasa alegere din categoria de bauturi. Ceaiul ajuta la pierderea in greutate, previne progresia cancerului si a altor boli cronice, poate chiar imbunatati dispozitia.
Cercetarea stiintifica sugereaza ca nu conteaza daca ceaiul e consumat fierbinte sau cu gheata.
Studiile privind polifenolii – componente naturale ale ceaiului – au demonstrat ca, pe langa continutul de cafeina, au sporit energia si arderile de grasimi, care au rezultat in pierderea greutatii si au ajutat la mentinerea unei greutati sanatoase ale corpului.
Persoanele care au consumat ceai verde si cafeina au slabit cu 5 kg in 12 saptamani, in timp ce si-au mentinut dieta normala.
Polifenolii din ceaiul verde ajuta la stoparea progresiei anumitor tipuri de cancer. Un studiu releva faptul ca, dupa un an, 9% dintre barbatii care consuma ceai au dezvoltat cancer la prostata, comparativ cu 30% dintre cei care consumau un placebo inactiv. Printre celelalte tipuri de cancer combatute de ceai se numara cancerul de tract gastro-intestinal, de plamani, de san si de piele.
Un studiu italian arata ca ceaiul negru reduce presiunea arteriala la pacientii cu hipertensiune si, de-asemenea, neutralizeaza efectele negative ale alimentelor cu continut mare de grasimi asupra circulatiei arteriale si ale presiunii sangelui.
Consumul de ceai a fost asociat cu imbunatatirea structurii si rezistentei osoase, mai ales celor in prag de osteoporoza. Un studiu a descoperit o reducere cu 30% a riscului de a fracturare a soldului la consumatorii cu varsta peste 50 de ani sau mai mult.
De-asemenea, ceaiul imbunatateste atentia si inlesneste o mai buna concentrare asupra muncii. Cercetatorii au constatat ca aminoacidul teanina si cafeina din ceai ofera beneficii psihologice consumatorilor, fortifica atentia, dispozitia si performanta.