Stiati ca alimentele precum untul, ouale, sarea si ciocolata au fost considerate alimente negative intr-o dieta de catre doctorii care sustineau ca maresc riscul de boli de inima, colesterol ridicat si atac cerebral? Dar s-a dovedit ca aceste supozitii sunt gresite si duc la alegerea unor alimente nesanatoase.
Mituri legate de mancare
Multe mituri legate de mancare nu sunt bazate pe informatii stiintifice in legatura cu nutritia. De exemplu, untul. Un numar mare de studii au aratat ca, untul, consumat cu moderatie, e mult mai sanatos decat margarina, care este incarcata cu uleiuri nesanatoase.
De-a lungul anilor, au existat diverse tendinte ridicole in materie de nutritie care sfatuiau populatia sa fumeze, sustinand ca sunt benefice, sau sugerau parintilor sa isi hraneasca bebelusii cu lapte praf, nu prin alaptarea la san, considerata barbarica. Iar acum, se recomanda margarina, desi s-a dovedit a fi o grasime nesanatoasa.
Exista o perceptie gresita similara in legatura cu alte produse alimentare, precum ciocolata (care contine antioxidanti benefici sanatatii), nucile (o sursa sanatoasa de grasimi si proteine care reduc colesterolul) si ouale, considerate in mod eronat ca ar afecta inima.
Sase studii in care participantii au consumat sase oua pe zi, timp de sase saptamani, au indicat faptul ca nu a avut absolut nici un efect asupra colesterolului. Un alt studiu a aratat ca un ou sau doua pe zi nu maresc riscul de boli de inima. Ouale sunt cea mai sanatoasa sursa de proteina.
Numeroase studii au relevat faptul ca nucile pot scadea nivelul colesterolului si nu contribuie la cresterea in greutate.
Chiar si sarea a avut o reputatie negativa, dar, consumata cu moderatie, nu este daunatoare. Acelasi lucru si cu ciocolata, care este, totusi un aliment sanatos, deoarece contine cacao, dovedita a fi o sursa de beneficii aduse sanatatii. Se recomanda o sare de mare de buna calitate sau sarea iodizata, pentru a fi adaugata in masura dorita, in loc de consumarea unor produse alimentare procesate deja, incarcate de sare. Iar o cantitate mica de ciocolata consumata zilnic chiar scade riscul de atac de cord.
In concluzie, va puteti bucura de alimentele care va plac, deoarece chiar pot fi benefice sanatatii dumneavoastra, insa moderatia este importanta.